Monday, April 12, 2010

Rostade färska vitlökar och radioprat.

Japp, idag var det dags för radioprat igen och en av världens äldst odlade grönsaker stod i fokus. En liten lök tillhörande det späda liljesläktet som genom historiens gång varit både älskad och hatad.

Jag minns min pappas röst när han irriterat säger till min mamma att hon absolut inte får ha i så mycket vitlök i maten på söndagar, han ska ju jobba dagen därpå!

Jag kommer i håg att det var en oskriven lag att man inte åt vitlök när det skulle åkas kommunala transporter. Och att lukta vitlök i skolan medförde spefulla kommentarer av kreti och pleti. Minns ni?

Så är det väl knappast idag. Men så är inte heller flygande Jakob den mest exotiska rätten vi bjuder våra gäster på längre(den är numera snarare en kultklassiker som säkert kommer dyka upp på dukat bord när du minst anar det). Att vitlökssillen är ett obligatorium på de flesta smörgåsborden talar sitt tydliga språk. Vitlök är numera snarare en regel än ett undantag.

Det är det inte längre vitlöksdoften man debatterar utan snarare huruvida man ska man ska hacka, pressa eller krossa vitlöken. Om man ska använda den klyftlösa asiatiska vitlöken eller klassikern .

Nu går det äntligen att få tag på färska vitlökar så passa på. Med sin mjukt nötsöta smöriga smak är den svårslagen.

Dela de färska vitlökarna på hälften och klicka på en halv matsked persiljesmör med lite rivet citronskal. Gratinera i ugn på 175-200 grader i ca 1 timme. Satan i gatan vad gott det är!

/Linda

No comments: