Friday, April 09, 2010

Enters matiga sallad med belugalinser och rostade solrosfrön

Tjejerna som gjorde den här salladen var inte bara vassa på att hacka och skära. De hade även insett storheten i att provsmaka och allt blev riktigt bra. "Det var äpplena och solrosfröna som gjorde att den blev så god", konstaterade de.
"Det är slöseri att slänga ändarna på ärtskotten", tyckte de ena tjejen, den andra tyckte att de "helt klart skulle väck". Det blev både och. En liten kompromiss smög sig ned i salladen till slut. Solrosfröna skulle egentligen bara ha rostats men lite olivolja slank med av misstag - ett vinnande koncept, tyckte tjejerna. Det slutgiltiga betyget blev gott trots lite för mycket belugalinser eller "myror" som de snabbt döptes om till. På eget bevåg har jag, efter att ha lyssnat till er, minskat ned mängden linser i tjejernas receptet.

(20 pers)

1 salladshuvud av isbergssallad

1 gurka

2 stora äpplen eller 3 i vanlig storlek (gärna syrliga)

1 låda ärtskott (ca 100g)

1/2 paket frysta haricots vert (ca 225g)

2 dl belugalinser

2 dl rostade solrosfrön + 1 msk olivolja

3 msk olivolja

saften av 1 citron

salt och peppar efter smak

Skölj och skär salladen i mindre bitar. Skölj och dela gurkan på hälften och skär sedan i skivor. Skölj, skala och dela äpplena i fjärdedelar. Ta bort kärnhusen och skär dem i skivor. Skölj ärtskotten och skär av ändarna på hälften av ärtskotten. Koka haricots vert i ca 5 min. och koka belugalinserna i 15-20 min. Skölj därefter av dem i kallt vatten. Fördela sallad, frukt, linser och grönsaker i de två skålarna. Rosta solrosfröna i 5 min. och häll sedan 1 msk olivolja. Rosta tills det doftar gott och fröna har fått fin färg. Strö fröna över de båda salladerna. Häll i olivoljan och citronsaften .

No comments: