Sunday, April 18, 2010

Lenrimmad torsk med blomkålspuré, vaktelägg och currysmul

Ni kämpade hårt för att få torkryggen att få rätt cylinderform. Varsamt pocherad och hårt inlindad i plastfilm tillagade ni en perfekt bit torskrygg. Äggen blev något hårdkokta men visst var det gott än då!?




120 g torskrygg

1 l vatten

4 msk salt
2 msk socker

Blomkålspuré
1 blomkålshuvud

30-50g smör

½ dl grädde

1 msk pressad citronsaft

salt och peppar efter smak

Currysmul:
2 skivor torkat rågbröd

3 msk smör

1 msk curry

salt och peppar efter smak

Till servering:
1 vaktelägg per person
300 g lättkokta sockerärtor
dill att dekorera med
1 citron skuren i små bitar


Blanda i hop socker, salt och vatten. Lägg torsken i lagen och låt stå i 30 min.
Skölj under tiden blomkålshuvudet och dela det i mindre buketter. Koka det tills det är näst intill sönderkokt ca 20-30min. Ställ åt sidan.
Koka vakteläggen i max 3 minuter skölj dem sedan i kallt vatten. Dela äggen oskalade eller skalade (något opraktiskt att ha skalet kvar men snyggt.)
Mixa bröden i en mixer eller stöt dem i en mortel alternativt hacka med kniv. Det du vill ha är rågsmulor - inte skorpmjölskonsisten! Klicka i smöret i stekpannan. När det smält och slutat att fräsa häller du i curry och brödsmulorna. Fräs på medelhög värme tills det har blivit knaprigt. Ställ åt sidan
Ta upp fisken och torka av dem med lite papper. Bred ut ca 2o x 20cm plastfil och lägg torskryggen 5 cm in på från ena kanten. Rulla nu in torsken hårt i plastfilmen och snurra till ändarna ordentligt så att det bildar en cylinder.
Ta fram en plateu eller en kastrull och fyll upp med ca 5 cm vatten från botten. Låt vattnet koka upp och sänk sedan värmen. Lägg dit torskcylindrarna och låt dem sjuda i ca 4 min. Ta upp torskcylindrarna och avlägsna plasten. Nu är det bara uppläggningen kvar. kreera fritt!

/Linda




No comments: