Sunday, April 18, 2010

Honungs- och lavendelflarn

25 g smör

1 msk honung

2 msk strösocker

2,5 msk vetemjöl

1 tsk mortlade lavendelblommor

Smält smöret i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna. Låt stå och tjockna 1 ca 10 min.

Rulla 4-5 långa längder av degen som är ca 2cm x 2cm tjocka. Vill ni ha runda flarn skär ni de långa längderna i centimeter tjocka bitar, rullar dem till små bollar och lägger ut dem med 2 - 3 cm mellanrum. Om inte så är det bara att sätta in i ugnen på 200 grader i 6-8 min eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg. De kommer då att ha smällt ut till långa platta flarn. Dessa kan delas och när det sedan har svalnat något så kan man rulla dem till skruvar eller strutar om man så vill. Flarnen ger bärdesserter än djupare och mer komplex smak. Vaniljglass blir mer spännande och maffiga chokladskapelser piggare.

/Linda

2 comments:

Mikkan said...

Låter superfint! Vi har lavendel utanför huset dit jag just flyttat, ser fram emot roliga experiment med de vackra blommorna!

Men, undrar: skär man skivor av rullarna sen efter att de stått i ugnen, eller innan de åker in?

Smakverkstan said...

Hej Mikkan,

Jag har det lite väl stressigt nu för tiden. Det märks helt klart i recepten. Ska genast ändra så att det går att förstå hur de faktiskt ska göras!

Sorry

Linda