Friday, April 09, 2010

Fina fisken hos Enter

Stora maffiga öresundtorskar hade vi färdigfiléade och klara. Det enda vi behövde göra var att dela dem i mer portionsvänliga bitar. Vi
jobbade på löpande band. En tjej langade filéer, jag delade dem, en annan tjej doppade bitarna i panad och den tredje stekte. De nya tjejerna som inte hade varit med gången innan verkade vara vana fiskstekare. Men nej; "Vi lagar aldrig mat". Kan inte låta bli att undra över var skickligheten kommer ifrån. Matglädje?

15-20 portioner

3 kg torskfile´

1 1/2 dl mjöl (kan bytas ut mot rågmjöl)

2 1/2 dl krossade linfrön

2 tsk salt

1 tsk svartpeppar

smör och olja att steka i.

Skär ev. stora fileér i mindre portionsbitar, ca 120g styck. Små filéer behövs inte delas. Blanda mjöl, linfrön och salt på en stor tallrik eller bricka. Panera filéerna i mjöl- och linfröblandningen. Hetta upp en stekpanna och stek torsken i olja och smör på medelhög värme i ca 4 - 5 min på vardera sida. Ska ni steka till 20 personer så stek dem endast tills de har fått färg och lägg sedan upp fisken i långpannor och låt dem gå klart på högsta värme i ca 4-5 min. i ugn.

2 comments:

L said...

Man skulle väl panera fisken i mjöl/linfrö/salt blandningen före stekning? :)

Smakverkstan said...

Du har helt rätt. Fisken ska självklart paneras innan den steks. Ska genast ändra. I bland går det lite väl snabbt när man jobbar...

Tack

Linda