Friday, April 09, 2010

Fisksås á la Enter

Den här såsen har inget med den asiatiska varianten av fisksås att göra utan baserar sig på en av kallkökets viktigaste grundsåser, majonnäs. Tjejerna som gjorde grunden ansträngde sig till det yttersta för att hitta rätt ord och förklaringar på hur man skulle få till en lyckad hemlagad majonnäs. De andra tjejerna fick finhacka
ingredienserna till såsen och man kan lugnt påstå att de blev de smärtsamt medvetna om vad knivteknik är för något. I fort-
sättningen kommer ni inte skära av er fingertopparna.I värsta fall får ni bara en och annan öm, lätt blodig knoge. Majonnästjejerna tog hem priset för det mest välformulerade receptet den här gången! Så här blev det:

2 äggulor

2 msk dijonsenap

saften av 1/2 pressad citron

5 dl rapsolja

1 tsk salt

"Vi häller i äggulorna, senapen och den handpressade citronen i en bunke och rör runt med en ballongvisp. Vi lägger i ca 1- 1 1/2 tsk salt med händerna. Häll sedan oljan i en tunn stråle och lite i taget. Rör om hela tiden och endast åt samma håll, annars spricker det och såsen blir förstörd." Det är viktigt att både senapen, oljan och äggulorna håller samma temperatur. Ingredienserna nedan blandas sedan ned i majonnäsen.

1 burk finhackad saltgurka (ca 250g)

2 finhackade rödlökar

2 1/2 dl crème fraîche

2 hårdkokta och finhackade ägg

salt och svartpeppar efter smak

Blanda alla ingredienserna med majonnäsen. Salta och peppra efter smak.

No comments: