Thursday, May 27, 2010

Favoriträtt á la Bob Hansson

Vilken är Bob Hanssons favoriträtt, undrar ni? Svaret är; tryffelslungad ugnsbakad potatis, apelsinsås samt lätthalstrad tonfisk. Obs! "RRRRRRRrare", som han särskilt påpekade. Önskemålet om tonfisk kunde jag inte bevilja eftersom den blåfenade fisken är utrotningshotad. Bob önskade om igen och valde att byta ut tonfisken mot quorn. En utmaning. Quorn kräver kärlek. Kanske mer kärlek än alla kärleksdikters poesi tillsammans? Nedan har ni min kärleksfulla tolkning av Bob Hanssons favoriträtt.

Getostfyllda qournfiléer
2 st quornfiléer

1 finhackad schalottenlök

30 g getost

4 msk finhackad basilika

1 msk rapsolja

1 tsk ljus svampsoja

1 liten pressad klyfta vitlök

2 msk pressad saft från apelsin

1 msk smör till stekning

salt och peppar efter smak

Skär ett snitt, nästan helt igenom, längs med quornfiléen. Den blir då som en dubbelmacka men med ena sidan intakt. Blanda finhackad schalottenlök, getost, och 2 msk av den hackade basilikan till en smet. Bred fyllningen mellan quornfiléerna och tryck sedan till lätt så att ovan- och undersidan ”fastnar/fäster” vid varandra. Blanda rapsolja, svampsoja, pressad vitlök, apelsinsaft och den resterande basilikan i en skål. Lägg qournfiléerna i marinaden och låt stå i minst 30 minuter. Smält smör i en stekpanna och stek sedan qournfiléerna i 5 minuter på vardera sida eller tills de har fått en gyllenbrun färg.

Tryffelslungad rostad potatis med ruccola och sparris
5 små färskpotatisar

8-10 späda sparrisar/sparrisknoppar

20 g ruccola (lite drygt en handfull)

1 msk smör ca 20 gr

½ msk olivolja

1 msk tryffelolja

1 msk tryffelvinäger

Salt och peppar efter smak

dela potatisen på hälften och koka dem i lätt saltat vatten i 10 minuter. Ta av plattan och häll av vattnet och ställ sedan åt sidan. Skär bort ca 2-3 cm från sparrisändarna om de är grova så spara bara 4 cm av hela sparrisen. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i sparrisen. Låt koka i 2 minuter. Häll sedan av i durkslag och skölj av dem i iskallt vatten så att de kallnar. Lägg de kokta, halverade potatisarna i en stekpanna med smällt smör och några droppar olja. Fräs dem i stekpannan i ca 10 min eller tills de har fått en gyllenbrun färg. Ställ åt sidan och låt svalna till de endast är ljumma. Häll potatisen i en skål och blanda i ruccola och sparris. Häll över tryffelolja och tryffelvinäger. Smaka av med salt, pepper och om så vill mer tryffelolja.

Apelsinsås
30 g smör

1 liten finhackad schalottenlök

1 ½ dl apelsinsaft

Smällt smöret i en kastrull och fräs den finhackade schalottenlöken. När löken har mjuknat något så häll i apelsinsaften. Låt allt koka ihop såsen i 5 minuter. Ta av från plattan och mixa såsen med en mixerstav.

Basilikaolja
3 dl grovt hackade örter
1-2 dl neutral rapsolja

Lägg de hackade örterna i mixern. Hetta upp oljan till ca 60 grader eller ta av kastrullen från plattan när sidan av kastrullen börjar bli för varm att ta på. Häll oljan över örterna och mixa i 5-10 min. Häll över blandningen i ett kaffefilter och låt stå och droppa i 2 timmar eller över natten.

/Linda

3 comments:

Mikkan said...

kärlek!

Smakverkstan said...

Ja, faktiskt, i massor!

Mikkan said...

:)