Sunday, June 06, 2010

Ett glas rosé kanske?

Så är det rosétider igen. För varje år som går växer sig utbudet på bolaget allt större. Kanske kunde man önska att även ett större antal kvalitetsroséer släpptes in genom det svenska monopolnålsögat men än verkar vi inte ha kommit dit. Att roséerna börjat springa ifrån sitt dåliga rykte är dock glädjande och jag kunde med tillfredställelse konstatera att roséhyllan var så gott som tom på ett av de bolag jag besökte i lördags. Fem, mycket olika, varianter följde dock med hem och avprovades under lördagkvällen. Vår vana trogen stod kyckling på bordet, den här gången helgrillad i ugnen kompletterad av en grönsallad, en bönsallad, ugnsstekt klyftpotatis och lutenica.

 

Mitchelton Victoria Series Rosé (nr 6399) 69:-

Utseende: Hallonrosa

Doft/smak: Medelstor doft av hallonsaft, jordgubbe och hubba bubba. Smaken aningen syrlig med liten men välbehövlig beska.

Bedömning: Rosévin enligt modell 1A. Ett rent vin utan några krumbukter. Kan drickas som saft vilken varm sommardag som helst. Att producenten valt PET-flaska understryker bara saftkänslan och tanken att vinet nog gör sig bäst som opretentiös pick-nick-dricka.

 

Domaine de la Sauveuse Cuvée Carolle Rosé 2009 (nr 94280) 95:-

Utseende: Svagt tegelrosa

Doft/smak: Mycket liten doft av rönnbär, sötlakrits och timjan samt någon mineralitet. Smaken något mer intensiv med bra syra och aning beska. Fruktigheten lyfts i munhålan.

Bedömning: Ett väldigt trevligt buffévin som bara verkar växa med uppgiften när det kombineras med mat. Både protein och vegetabilier lirar fint ihop med den kärva frukten. Trots sin finstämda hållning blir den inte ens överkörd av den kraftigt vitlöksstinna bönsalladen, all heder!

 

Clairet du Château de Lisennes (nr 2243) 79:-

Utseende: Rosenröd

Doft/smak: Relativt liten doft av röda bär med viss mineralton och aning av något animaliskt. Smaken nästan menlös med liten syra och ett uns beska.

Bedömning: Kvällens stora besvikelse. Kanske på grund av att den seriösa etiketten lovade mer än vad innehållet höll för. Kan flaskan ha varit aningens defekt? Vinet försvann nästan helt till maten.

 

Altosur Malbec Rosé (nr 2930) 69:-

Utseende: Klassiskt roséröd

Doft/smak: Doft av blåa frukter med björnbär och körsbär men även något drag av hyacint. Stor och rund smak med liten syra.

Bedömning: Mycket smak för pengarna. Är man ute efter en lite kaxigare rosé som står emot det grillade kan detta vara flaskan för året. Väl lämpat att dricka som pratvin med stor egen doft och smak. Kanske kvällens mest uppskattade flaska.

 

Rosé Cabernet Sauvignon Gamza 2009 (nr 94168) 55:-

Utseende: Blåröd

Doft/smak: Doft av jordgubbssylt, cigarettfimp och gräs. Smaken smutsig med hög syra och beska. Påminner om jordiga, något mögliga jordgubbar en varm sommardag.

Bedömning: Hur fan tänkte man på bolaget när man släppte igenom detta? Jag hoppas innerligt att detta är ett av de tillfällen när producenten inte levererat samma vin som bolagets testpanel godkänt. Annars kan jag bara misstänka att förakt för kunder med liten plånbok ligger bakom beslutet att sälja eländet.

/Hanna

No comments: