Sunday, June 20, 2010

Färskpotatis

Swift, Solist, Minerva, Rocket, Ulster Cheftain, Arrow, Magda, Maris Bard, Ariel, Melody, Lady, Felicia, Balmoral, Princess är namnen på några av knölarna som spelar en oerhört viktig roll så här års.

Traditionen att äta späda ännu ej fullvuxna och färdigmogna potatisar är en relativt ny företeelse. Det som i dag känns som en djupt rotad midsommartradition sågs igår som otänkbart slösaktigt beteende. För att tala med Jan-Öjvind Swahn så ansågs det rent ut sagt ”ogudligt”. Det var först under sekelskiftet 1900, i det gudsförgätna och syndigt dekadenta badparadiset Mölle, som dessa himmelskt goda primörer avnjöts för första gången.

Vad är då charmen med den första potatisskörden?

De tidigaste knölarna, är i allra flesta fall allt för vattniga och smaklösa för min smak. Men nu börjar potatisen smaka mer. Med tanke på den oerhört korta och intensiva våren med mycket regn så kommer färskpotatisen garanterat vara godast i juli. Då är den som bäst att äta, både varm som kall, med stora klickar smör och små nypor salt.

Färskpotatis består av mycket vatten, är sötare och innehåller mindre stärkelse. Totalt sett mindre stärkelse än vinterpotatisen men högre halter av vissa specifika sockermolekyler som kan ge en viss klistrig konsistens vid sönderdelning. Därför är färskpotatis inte så bra att göra traditionellt potatismos på. Detta innebär inte att färskpotatis har ett begränsat användningsområde. Dessa små raringar passar grymt bra i sallader med feta dressingar, rostade i ugn eller stekta i panna. Testa och stek halverad kokt färskpotatis och sparris på hög värme i rikligt med smör, krydda med krossade kaffebönor och servera till en biff och bea. Makalöst gott! Eller testa rostad färskpotatis med sparris och tryffelvinäger. Lyxigt gott. Varför inte bara ställa fram kalla färskpotatisar, knäckebröd och olika dippsåser som tilltugg? Enkelt gott!

Nu när vinterpotatisen börjar se tråkig ut, är full av groddar och börjar få en lätt dammig smak av torkad halm - misströsta inte! Låt dig istället tjusas av färskpotatisen, trots att den ännu inte nått sin fulla potential. Sallader är tricket, hävdar en nära vän. Han har helt och hållet rätt! Det är i sallader de första skördarna trivs som bäst.

Mitt ess i rockärmen under midsommar är att koka en rejäl bytta färskpotatis. Sill och potäter är bara förspelet sen blir det midsommarnattsbackning med tjock yoghurt, Zatar och olivolja. När du sen vaknar upp med sju sorters huvudvärk dagen efter blir det fetstekta currykryddiga dagenefterpotatisar.

Är du sugen på mer färkpotatis? Lyssna då på Mix Megapol Malmö kl. 07:30 i morgon.

/Linda

No comments: