Tuesday, June 08, 2010

Matiga pannkakor med krossade linfrön, 4 portioner, 30 minuter

Fick en beställning från en byrå med karvspecifikationen - helst glutenfritt, laktosfritt, näringsriktig- och nyttig mat, ska passa både vuxna och barn, gärna mångkulturellt, max 30 minuter, få ingredienser, enkelt att tillaga och gärna med en liten twist...
Försökte bl.a. sälja in pannkakor fullproppade med krossade linfrön. Barnen älskade dem! De 40-åriga männen på reklambyrån blev provocerade!? Testa ni och berätta vad ni tycker?

1 ½ dl vetemjöl (vetemjöl och grahamsmjöl kan bytas ut mot 3 dl finmix)

1 ½ dl grahamsmjöl

1 dl krossade linfrön

6 dl mjölk (mjölken kan bytas ut mot 3 dl sojamjölk + 3 dl havremjölk, då blir det som bäst)

2 ägg

½ tsk salt

2 -3 msk smör eller vegetabiliskt margarin till stekning

1. Blanda mjöl och salt i en bunke eller tillbringare. 2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa smeten slät. 3. Häll i resterande mjölk och vispa till sist i ägget. 4. Smällt lite av smöret eller margarinet i en stekpanna och häll i knappt 1 dl av pannkaksmeten. 5. Klicka i lite smör eller margarin för varje ny pannkaka som ska gräddas. 6. Servera med tjock yoghurt (kan uteslutas), lingonsylt och en matig sallad. Vill man kan man servera lite stekt bacon till.

TIPS

Vill du ha en mer fransk crèpekänsla på dina pannkakor kan du bre på ett lager kastanjepuré eller nutella och lägga på tunna skivor banan. Eller varför inte laga de mer matigare galetterna? När du har gräddat pannkakan på ena sidan och vänt på den är det bara att hälla lite riven ost, strimlad skinka och strimlad purjolök på ena halvan. Eller varför inte lite grönmögelost? Vänd sedan över den andra halvan av pannkakan, för att sedan avsluta med att vika ihop den en sista gång så att den blir till en fjärdedel. Galetten är klar att serveras.

/Linda


No comments: