Friday, June 18, 2010

Året sommarplåga: Zatar

Zatar, en sällsamt god arbaisk kryddblandning som består av timjan, citronsyra och sesamfrön. Blandningen har ett smakdjup som värmer och en friskhet som piggar upp. Helt enkelt som en lätt havsbris om sommaren. På påsen står "timjanblandning" men Zatar är bättre att lägga på minnet. Då vet handlarna kring möllevångstorget garanterat vad du menar. Och hur använder man den? Till allt! För rådvilla och något vilsna själar kan jag säga att det här kommer sannerligen underlätta sommarbestyren. Tjock turkisk gräddyoghurt i botten, krydda sedan med massor av Zatar och till sist ripplar du över rikligt med en god olivolja. Passar som en god dippsås till allt från de kryddstarka grillade korvarna till stekt kyckling, lax eller grillat lamm. I midsommar kommer dippsåsen åka fram tillsammans med de överblivna färkpotatisarna kring midnatt.

/Linda

3 comments:

Mikkan said...

Aha, det är så den heter! jag såg det på TV häromveckan men missade namnet. Gjorde egen istället! :) http://njutmaten.blogspot.com/2010/06/hot-hot-hot.html

Smakverkstan said...

Prova zatar till lamm, en riktig höjdare. Jag stekte lammbitar i panna och kryddade på sluttampen med timjanblandningen. Serverades med klyftpotatis, grönsallad och Larsas goda, goda, goda yoghurt.
/Hanna

Mikkan said...

Mmm, larsas....