Monday, June 15, 2009

Rosenröd rosésommar


Roséviner har ett grundmurat dåligt rykte om sig att spela i någon form av vinvärldens gärdsgårdsserie. Inget man kan ta på allvar alltså, inte dryck för riktiga konessörer. Kanske inte helt oförtjänt om man tittar bakåt i tiden men som den moderna människa jag är försöker jag leva i nuet. Rosévinerna har på senare år fått ett riktigt uppsving och sortimentet på bolaget växer så det knakar. Här finns naturligtvis fortfarande bottennapp men också riktiga höjdare. Det bästa är att det dåliga ryktet gör att vi överlag får mycket prisvärda viner. I förra veckan provades roséer med plockmat i goda vänners lag. Fyra viner provades mot ångkokt grön sparris, parmalindad kycklingfilé, bönröra med vitlök och gröna örter, färskpotatis och ett litet urval ostar. Här följer en liten sammanfattning.

Sancerre, Les Belles Vignes 2008, nr 95138, 119:-
Utseende: Mycket blekt laxrosa.
Doft/Smak: Relativt liten men intagande doft av torkade rosenblad, örtkryddor och aprikos. Frisk hög syra och liten men trevlig beska.
Bedömning: Helt underbart elegant, som en äldre välhållen brittisk lady. Må verka rar och intagande menlös vid första anblicken men med enastående karaktär och egen vilja vid närmare bekantskap. Fantastisk till sparrisen och helt enkelt gjord som sällskap till färska getostar. I högsta grad prisvärd.

Jacobs Creek, Shiraz Rosé, nr 6401, 69:-
Utseende: Klassiskt rosérosa
Doft/Smak: Relativt liten doft av hallon och vinbär. Enkelt, saftigt vin med lätt kolsyrad munkänsla.
Bedömning: En riktig jävla SvenneBanan. Man skulle lätt kunna dricka det som saft en varm sommardag. Fick dock något mer karaktär till maten och pajade ingenting.

Carmen, nr 2954, 69:-
Utseende: Något mörkare rödrosa
Doft/Smak: Medelstor doft av svartvinbärsblad och kallskuret. Rikligt med fulbeska och metallisk eftersmak.
Bedömning: Går inte att dricka som det är och passar inte till något. Se särskilt upp med kombinationen Carmen och ost av vilket slag det månde vara. Trots att kvällen blev lång hälldes två tredjedelar av flaskans innehåll i vasken frampå småtimmarna.

Montes Cherub, nr 96287, 99:-
Utseende: Något mörkare blårosa
Doft/Smak: Relativt stor doft av svarta vinbär och björnbär med inslag av grapefrukt, mejram och mineral.
Bedömning: Riktigt trevligt buffévin som nog borde tilltala de flesta. Gjorde sig bäst till den parmalindade kycklingen samt en extra krämig och smakrik vitmögelost. Även den färska geten fick ett lyft av vinet som nog bör fungera hyggligt till jordgubbarna också. Men helt ärligt, keruben på etiketten är grymt avskräckande. Han ser ut som en kraftigt alkoholiserad, överviktig 30-åring i tygblöja.

Slutligen konstaterar vi alltså att kvällens vin(n)are är nr 1 och 4. Till en lättare vegetarisk buffé, ett par trevliga ostar eller som snackevin rekommenderas Sancerren. Till en kraftigare buffé för carnivorer eller ett sällskap som vill ha lite mer fart och lite mindre elegans, Montes Cherub, om du nu står ut med den flinande idioten på etiketten.
/Hanna

No comments: