Monday, November 09, 2009

Skaljdjursfylld savoykål med parmesan- och citrongräddbuljong samt örtolja 6-8 pers.












4-8 savoykålsblad

16 räkor

8 pilgrimsmusslor

3 finhackade schalottenlökar

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk timjan

Salta och peppra efter smak

3 msk pressad citronsaft

Skala av de finaste bladen från savoykålen, dela dem på hälften och skär av den hårda nerven i mitten. Blanchera dem snabbt och lägg dem sedan i isvatten. Hacka räkorna och pilgrimsmusslorna till en något grövre färs och fräs tillsammans med lök, vitlök och timjan. Salta och peppra efter smak. Häll över citronsaften. Lägg ut en bit plastfilm och lägg ett savoykålsblad i mitten av plasten. Lägg sedan 1 – 2 msk av färsen mitt på savoykålsbladet. Dra åt så att knytet formas till en liten boll som storleksmässigt motsvarar en golfboll.

Parmesan- och citrongräddbuljong

Saften av en ½ citron

50 g smör

Saften av skaldjursfräset

1 dl riven parmesan

2 dl grädde

Smält smöret och pressa i citronen. Häll i saften från skaldjursfräset och den rivna parmesanen. Tillsätt grädden och låt det hastigt sjuda upp. Mixa buljongen.

Örtolja

3 dl grovt hackade örter

1-2 dl neutral rapsolja

Lägg de hackade örterna i mixern. Hetta upp oljan till ca 60 grader eller ta av kastrullen från plattan när sidan av kastrullen börjar bli för varm att ta på. Häll oljan över örterna och mixa i 5-10 min. Häll över blandningen i ett kaffefilter och låt stå och droppa i 2 timmar eller över natten.

Montering

Öppna försiktigt plasten och ta ut savoykålsknytet. Lägg knytet i mitten av en djup tallrik. Häll den mixade och skummande buljongen runt om knytet och droppa örtolja runt om.

2 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.