Sunday, November 15, 2009

Ljumen leverpastej med bacon, smörfrästa champinjoner och pressgurka

4 pers.

Vad tänker ni på när ni vill äta klassiskt danskt? Smörrebröd såklart! Här finns en härlig klangbotten av sötsalta ackord från pastej, champinjoner, och rostad lök. En frisk syra från rågbrödet och pressgurkans sötsyrliga toner som klingar ljuvligt i munnen. Smörrebröden, som har anor från sent 1800-tal, är en passande evergreen att spisa såväl till frukost, lunch som middag.

300-400 g grovkornig kalkonpastej

12 skivor bacon

200 g kvartade champinjoner

4 skivor rågbröd

4-8 salladsblad

Solrosskott/ärtskott efter tycke och smak

Pressgurka

Persilja till garnityr

Skär pastejen i fyra lagom stora portionsbitar och linda in dem i folie och lägg i ugnen på 200 grader i 10 min. Fräs bacon och kvartade champinjoner. Lägg 1-2 salladsblad och solrosskott på rågbrödet och lägg på kalkonpastejen samt det frästa knaperstekta baconet och de frästa champinjonerna. Toppa med inlagd pressgurka och persilja.

/Linda

2 comments:

Mikkan said...

Grymt, smörrebröd är fantastiskt fin mat tycker jag, och är så glad att man kan handla sånt på sthlms central när man har brådis!

Smakverkstan said...

Grymt gott. Det är inte helt svårt att göra sin egen kycklingpastej heller! 250g kyckling eller kalkonlever, 1 dl sött rött vin, 50 g smör. fräs levern tillsamman med lök och valfri god krydda allt från curry, garam mahsala, five spice eller kanel funkar. Givetvis går det att använda torkade örter också. Experimenterar du med de mer orientaliska och asiatiska kryddorna passar apelsin eller rosa grapefrukt bra till. Torkade fikon, dadlar, aprikoser funkar till alla leverpastejer - eller varför inte rödlökmarmelad med kanelstänger? Glöm inte att salta och peppra. Så! nu har du lite nya smörrebröd att experimentera dig fram till.
/Linda