Monday, November 09, 2009

Flamberad ananas med kokosflarn och vit chokladkräm

Vit chokladkräm

150g choklad

1 ägg + 1 äggula

½ dl florsocker

2 dl creme fraîche

1 dl yoghurt

Smält chokladen i vattenbad vispa sedan ihop chokladen med äggen. Tillsätt florsocker, creme fraîche och yoghurt. Blanda allt till en slät kräm och ställ in i kylen i en timme eller över natten.

Kokosflarn

50g smör

2 ägg

1 dl socker

5 dl kokosflingor

Rivet skal från 1 lime

Smält smöret och rör ned det tillsammans med övriga ingredienser. Ställ smeten åt sidan och låt vila i 10-20 min. eller tills kokosflingorna har svällt något. Ta ca 2-3 msk av smeten och platta ut till en, lite mindre än ett tefat, rund kaka. Grädda i 175 grader i ca 10-15 min eller till kakorna har fått en fin färg.

Flamberad Ananas

1 färsk ananas

2 msk smör

2 msk ljust muscovadosocker

½ dl mörk rom

Skala och skär ananasen i ca 1 cm tjocka skivor. Skär ut den hårda träiga kärnan i mitten. Smält smöret i en stekpanna och häll i sockret. Lägg i ananasskivorna och vrid upp värmen till max. När du ser att det är riktigt hett i pannan tar du bort stekpannan från fläkten och häller över romen. Tänd på med en tändsticka. Lågorna kommer att vara mellan 15-30 cm höga och vara i ca 15 – 30 sekunder så var försiktig. Lägg upp ananasen på kokosflarnet. Klicka på den vita chokladkrämen och skeda över med den romstinna kolasåsen. Dekorera med citronmeliss.

/Linda

No comments: