Monday, October 05, 2009

Diplomerad Whiskydomare


Natten till söndag förra veckan avslutades årets stora Öl- och Whiskymässa i Stockholm. I år hade jag äran att vara en av de inbjudna domarna i den expertpanel som dagarna innan mässan provade alla tävlingsbidragen och utsåg vinnarna i respektiva kategori. Provningen var helt blind och som domare visste vi bara vilken kategori vi för tillfället dömde i. Alla glas var anonymt märkta med ett nummer. Även om vi alla hade våra personliga preferenser och gjorde någorlunda olika poängbedömningar var det fascinerande att konstatera vi i stort var ense. En bra whisky är en bra whisky, med andra ord. En dålig variant verkar även den vara lätt att skilja ut. Mest varierade bedömningarna i mellanregistret.

Mässans stora vinnare var utan tvekan The Glenlivet som fick med sig hela åtta medaljer hem, tre guld, fyra silver och ett brons. Svenska Mackmyra tog en strålande andraplacering med sammanlagt fem medaljer, två guld, ett silver och två brons. Mackmyra regerade fulständigt klassen Best World Wide Whisky up to 8 yo (alltså whisky från alla länder i världen utom de klassiska producentländerna, max 8 år gamla). Övriga två platser tog man i klassen Best Malt Whisky up to 8 yo. I denna klass tävlar alla rena maltwhiskies från hela världen inkluderande Scotland och Irland. I dagsläget ligger Mackmyras sortiment på 5-6 års lagring, vi får väl se om man i framtiden levererar åldersmärkt whisky eller håller fast vid att fokusera på smak före ålder. Bilden föreställer ett gäng diplomerade whiskydomare i aktion.

/Hanna

2 comments:

Stefan Olin said...

Det är inte utan att man är lite avundsjuk. Själv är jag egendiplomerad fredagssmuttare!

Smakverkstan said...

...och fredagssmuttande är ju det bästa sättet att njuta, eller hur? Dryga 50 sorter på tre timmar förtar till viss del just njutningen, men kul var det.
/Hanna