Saturday, October 24, 2009

Vinnare Årets Kock semifinal 2


Då var semifinalen i Årets Kock i Malmö avgjord. Startfältet var starkt och tekniskt avancerat. Med tekniskt avancerat menar jag kockarnas egen hantverksskicklighet och inte en massa skojsiga pulver och hi- techredskap. Det var faktiskt befriande att sfärer, kolsyreis och dammoln var som bortblåsta. De närproducerade och ekologiskt hållbara råvarorna har fått ta ännu större plats i år och en mer jordnära bondsk gastronomi träder fram ur dimmorna. Vad sägs om ”Ekologisk utekyckling från Bosarp med rågsurdegsbröd och trattkantarellbuljong”? Eller ”Torsk, ansjovis och dill med mjölkkokt havskräfta, picklad smålök, senapspotatis och bräserad palsternacka samt blankad torskbuljong”. Åtta av de tolv tävlingsrätterna hade fisk som huvudingrediens. Plattfiskarna dominerade men även torskfisk fanns representerat. Självklart höll vi tummarna för hemmafavoriten och enda kvinnliga deltagaren Titti Qvarnström från Bloom in the park som hade den mest spännande rätten – pasta Carbonara. Eller kanske ska vi säga minst spännande, det är ju just det som gör det extra spännande. Dekonstruerat ned i sina minsta beståndsdelar för att sedan plockas ihop till en ny helhet. Postmodernistiskt så det förslår. Tanken var god men hur var smaken? Inget som vi fick veta något om dessvärre.

Efter att ha tittat på kockarna och deras rätter (tyvärr inga smakprov till publiken) enades vi snabbt om att rätterna från Vendel, Sommelier, Gastro och Trädgårdh var favoriter men med ett förbehåll; vi var väldigt osäkra på Linus Ström från Thörnströms kök. Vi hade inte med honom bland favoriterna men var båda överens om att det var en ”darkhorse”. Lindas kommentar var ”hemmasmaker” – han tänker som jag, enkla, sötsyrliga och feta smaker - lite för nära för att satsa på. Ibland ser man inte skogen för alla träden. Inte vilt och galet men de nordiska smakerna verkar ligga djupt nedbäddade i våra munnar och slår an en ton som klingar bekant och kärleksfullt. ”Pocherad piggvar med friterad slag, puré på gröna ärtor, buljongkokt rotselleri, bräserat äpple samt brynt smörsås”. Det visade sig vara ett vinnande koncept. 
/Linda och Hanna

No comments: