Då var semifinalen i Årets Kock i Malmö avgjord. Startfältet var starkt och tekniskt avancerat. Med tekniskt avancerat menar jag kockarnas egen hantverksskicklighet och inte en massa skojsiga pulver och hi- techredskap. Det var faktiskt befriande att sfärer, kolsyreis och dammoln var som bortblåsta. De närproducerade och ekologiskt hållbara råvarorna har fått ta ännu större plats i år och en mer jordnära bondsk gastronomi träder fram ur dimmorna. Vad sägs om ”Ekologisk utekyckling från Bosarp med rågsurdegsbröd och trattkantarellbuljong”? Eller ”Torsk, ansjovis och dill med mjölkkokt havskräfta, picklad smålök, senapspotatis och bräserad palsternacka samt blankad torskbuljong”. Åtta av de tolv tävlingsrätterna hade fisk som huvudingrediens. Plattfiskarna dominerade men även torskfisk fanns representerat. Självklart höll vi tummarna för hemmafavoriten och enda kvinnliga deltagaren Titti Qvarnström från Bloom in the park som hade den mest spännande rätten – pasta Carbonara. Eller kanske ska vi säga minst spännande, det är ju just det som gör det extra spännande. Dekonstruerat ned i sina minsta beståndsdelar för att sedan plockas ihop till en ny helhet. Postmodernistiskt så det förslår. Tanken var god men hur var smaken? Inget som vi fick veta något om dessvärre.
Saturday, October 24, 2009
Vinnare Årets Kock semifinal 2
/Linda och Hanna
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment