Tuesday, February 03, 2009

Bagels

Bagels är en kompakt judisk brödhistoria med anor från 1600-talet. Tack vare kokning blir bröden saftiga, kompaktheten till trots. Bagels har gått från att vara medeltida festmat till att bli amerikansk snabbmat. Food from the past har blivit fastfood. Brödet ger, med hjälp av otaliga matiga fyllningar, en härlig och god mättnadskänsla. Dessutom är bageln lika greppvänlig som en hamburgare och kan ätas på språng. Gott som en matigare lunchmacka eller i miniformat på buffébordet som snacks eller drinktilltugg.
Kalkon och lax är klassiska bagelfyllningar. Till brunchbuffén på söndagen rekomenderar jag varmt att rosta bageln och breda ett tjocklager färskost och till sist toppa med hemmagjord björnbärssylt. Servera rotsakschips eller lantchips som tillbehör. Söndags gott som ger dig energi att klara veckan som kommer!

Bagel
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
½ dl majs- eller solrosolja
2 tsk salt
2 msk flytande acaciahonung
13 dl vetemjöl
½ finhackad rödlök
Vatten till kokning

Garnering
1 uppvispad äggvita
1 dl valfria frön till topping

Smula jästen i lite av det fingervarma vattnet i en bunke. Tillsätt sedan resten av vattnet, oljan, saltet, honungen och löken. Häll i mjölet lite i taget och arbeta i hushållsmaskin i ca 5-8 min. Eller tills degen har blivit seg och smidig. Låt degen vila och jäsa i bunken under bakduk i 15-20 min. Stjälp sedan upp degen på bakbordet, knåda och forma till långa rullar. Dela rullen i 24 lika stora bitar om du vill ha dem i mindre munsbitar eller i 12 bitar för den större lunchsmörgåsstorleken. Forma dem till runda små bullar och stick ditt finger i mitten på bullen tills det blir ett hål. Snurra sedan bullen runt fingret så hålet vidgas och blir lagom stort. Lägg dem på ett lätt mjölat bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk ytterligare i 30 min. Värm ugnen till 225 grader. Koka upp vatten i en gryta och låt bullarna koka i ca 2 min. på vardera sida. Ta upp bageln med hålslev och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper på. Pensla med den uppvispade äggvitan och strö över valfria frösorter. Strö gärna en sorts frön på vissa och en annan frösort på andra. Grädda de stora (på) 225 grader i ca 20 min. och de små i ca 12-15 min.

Fyllning
4 msk majonäs
2 msk dijonsenap
Per smörgås:
Ca 1 msk creme cheese/färskost
3 skivor basturökt kalkonbröst
1 handfull alfalfagroddar
2 gurkskivor tunt hyvlade på längden
3 skivor tunt skivade saltgurkor
3 tunt skivade rödlöksringar

Blanda majonäsen och dijonsenapen till en dijonaise och bred på ovansidorna av bageln. Bred ett lager färskost på undersidorna. Lägg alfalfagroddarna på färskosten. Lägg gurkan på alfalfan. Lägg kalkonskivorna på gurkan och toppa sedan med saltgurka och rödlöksringarna. Ringla mer av dijonaisen på påläggen om så önskar. Lägg ihop brödskivorna och njut.
/Linda

No comments: