Sunday, February 08, 2009

Vitkålssoppa med kokosmjölk och rostade fänkålsfrön

Det här är en riktig vintersoppa som med sina lena, söta, mustiga och fruktiga smaker väcker minnen av mjuka sommarvindar. Det är något vi verkligen behöver en grå februarimånad som den här hittills.

1 finhackad gul lök

150 g strimmlad rotselleri

1 pressad vitlöksklyfta

300-400 g tunt strimmlad vitkål

1 stor morot hyvlad i tunna skivor med hjälp av en potatisskalare.

½ msk soja

½ msk fisksås

800 ml kokosmjölk ( 2 burk)

400 ml vatten ( fyll upp en av de tomma kokosmjölksburkarna med vatten)

½ dl grovhackad persilja

1 msk rostade fänkålsfrön

Olja till stekning

Salt efter smak (ca ½ tsk)

Saften av en halv limefrukt

Klyftor av en ½ limefrukt

Garnering
400 g tärnat rimmat sidfläsk

½ msk soja

60-70 g finhackad salladslök (ca ½ paket)

Fräs lök, vitlök och rotselleri i jordnötsolja eller rapsolja tills löken har fått lite färg. Häll i soja och fisksås. Tillsätt kokosmjölken och vattnet . Salta efter smak och låt allt koka i hop i ca 10 minuter. Lägg i vitkålen och hälften av de rostade fänkålsfröna och låt koka i ytterligare 10 minuter. Stek under tiden upp det tärnade rimmade fläsket med sojan. När fläsket är knaperstekt tillsätter du vårlöken. Ställ sedan fräset åt sidan. Vänd ned den tunt hyvlade moroten i soppan och tillsätt resterande fänkålsfrön. Pressa i saften från den halva limefrukten. Servera soppan toppad med det stekta rimmade fläsket och limeklyftorna. För den vågade som vill försätta blodomloppet i ett lyckorus rekommenderar jag varmt, vietnamesisk extra stark chilisås.
/Linda

3 comments:

Katarina said...

Tack för receptet på en god soppa! Jag har lagat den på mitt Café (café Smak och Tanke i Malmö) och kunderna uppskattade det! Jag byte ut fläsket mot cashewnötter och la även till salladslök och det fungerade fint. Tack!

Smakverkstan said...

Varsågod, och vad roligt! Blir alltid glad av att höra att det smakade bra. Rostade salta cashewnötter låter som ett bra alternativ till det sötsalta fläsket. Och du har helt rätt, salladslök är ju en given ingrediens! Smak och tanke, vilket fint namn. var ligger det? Hoppas att du hittar mer inspirerande recept på bloggen.

/Linda

Katarina said...

Jag har inte sätt ditt svar förrän idag! Gå in på www.smakochtanke.se så hittar du info om vägen hit. Det ligger på Östervärn (Värnhem) ett spännande område som fortfarande sover sin Törnrosa sömn :-) /Katarina