En gång i tiden hade jag en vegetarianvän som konsekvent vägrade följa med på grilltillställningar.
-Vad ska jag göra där, grilla en morot eller? Frågade hon surt varje gång. Nu hade svaret varit givet.
-Grilla saganaki, såklart!
Denna fullständigt ljuvliga grekiska ost som smakar som en korsning mellan fetaost och grevé. Centimetertjocka skivor läggs direkt på grillgallret och får ligga tills den fått färg och börjat bubbla lite i kanten. Tre-fyra minuter per sida. Enklast är att äta den som den är med lite rivet citronskal över men prova gärna med en balsamicoreduktion med torkad frukt och valnötter. Låter komplicerat men är hur enkelt som helst.
4 portioner
400 g saganaki
12 torkade aprikoser (gärna osvavlade)
1 dl gröna russin
1 dl rostade grovt hackade valnötter
1 1/2 dl balsamvinäger
Skär aprikoserna i fyra delar.
Rosta de hackade valnötterna i en het, torr panna tills de börjar dofta.
Häll balsamvinägern i en liten kastrull och låt den koka upp.
Lägg i övriga ingedienser (inte osten)
Låt koka på svag värme tills balsamvinägern börjar se lite tjockare ut. Rör om då och då.
Grilla osten enl. ovan och servera med den varma balsamicoreduktionen på några salladsblad.
Hanna
Wednesday, June 18, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Åh, jag har letat efter saganaki, var hittar jag den i Malmö?
Post a Comment