Sunday, February 14, 2010

Linser

Februari är en synnerligen oinspirerande månad i mitt kök. Eller rättare sagt, det är nu min inspiration och kreativitet sätts på prov. På våren kommer de första primörerna på, sommaren lockar grönröda fällt av jordgubbar och med lite tur även sommarkantareller för att inte tala om höstens skördefest. Ja, som ni förstår så kommer inspirationen liksom gratis under vår, sommar och höst. Längtan efter grönska, värme och ett säsongsutbud som går i regnbågens alla färger bara växer, växer och växer.

Nu vänder jag mig till en av världens äldst odlade stapelvaror. Redan 9500-år före vår tideräkning var dess rötter djupt rotade i främre orientens bördiga halvmåne. Med andra ord en gröda med pondus och självförtroende både vad det gäller smak, innehåll och användningsområden. Med sitt höga proteininnehåll har ärtväxten spelat en livsviktig roll för många genom historien och äts i stora delar av världen. Varför inte pröva att laga koshary, masoor dal eller en apelsin- och linssallad

Linser finns i alla tänkbara varianter och jordbundna färger. Gula, röda, gröna, svarta, belugalinser, paradinalinser och puylinser. Stora och små - skalade, och hel eller halvkonkava. Se där! Kanske inte ett utbud i regnbågens alla färger men likväl små guldpenningar som uträttar underverk. Med sin matiga, mustiga och maffiga smak förgyller de sallader, grytor, mos och soppor. De lite större gula röda och blekgröna som finns att köpa i de flesta livsmedelsaffärer behåller inte sin fasta konsistens vid kokning utan blir lite grynigt grötiga. Dessa lämpar sig därför bäst till soppor, röror och grytor. Numera är det även lättare att hitta beluga- eller svarta små linser, franska Puylinser och de spanska paradinalinserna som är betydlig fastare i konsistensen. De gör sig fantastiskt i sallader, ugnsbakade tillsammans med rotfrukter eller hastigt frästa i vitlök, olja och örter. Varför inte göra som kockarna på restaurang Tempo i Malmö? De låter potatismoset uppgraderas till lyxmos genom att blanda i puylinser.

Var det någon som sa att februari var en oinspirerad månad? Inte jag i alla fall!

/Linda

No comments: