Saturday, February 13, 2010

Masoor dal och tandoorikycklingklubbor

Masoor dal är det indiska namnet på röda linser. Kokta blir det grynigt grötiga och passar därför utmärkt i grytor och soppor. Ghee, som du finner i ingredienslistan, är ett klarat smör som ofta används i pakistansk och indisk matlagning. Hittar du inte ghee går det bra att skira smör och låta det svalna för att sedan använda till receptet.

Väljer du en mustig men mild curry så brukar middagen passa så väl rena barnsliga smaklökar som trötta tränade tungor. Vid vuxenkalas väljer jag tyngre doningar.

Linsgrytan kan ätas helt vegetarisk med ris till. Vill man kan man addera kycklingklubbor som i fallet nedan. Själv brukar jag kila i väg runt hörnet till närmsta indiska restaurang och köpa naanbröd medan linserna står och puttrar. Jag äter sedan min dal i en djup skål med skeden i ena handen och naanbrödet i andra.

Masoor dal

1 ½ dl kokta röda linser

3 msk ghee eller vanligt smör

1 msk neutral olja

2 msk curry av valfri sort och styrka

4 gröna kardemummafrön

1 lagerblad

2 små finhackade gula lökar (ca 2 dl)

1 pressad vitlöksklyfta

2 msk tomatpuré

1 liten finhackad morot (ca 1 dl)

3 finhackade tomater

2 dl kokosmjölk

Smält smör och häll i oljan på hög värme. Häll i curryn, lagerbladet och kardemummafröna när smöret har slutat fräsa. Rör om hela tiden så att det inte bränns och tills det doftar. Sänk värmen och häll i lök, vitlök och tomatpuré. När purén har övergått i lätt brunaktig ton häller du i den finhackade moroten, tomaterna, de kokta linserna och till sist kokosmjölken. Låt allt stå och puttra i 20-25 minuter på låg värmer.

Tandooriklubbor

8-10 kycklingklubbor

300 g kålrot

1 tsk tandoorikrydda

2 pressade vitlöksklyftor

2 kanelstänger brutna på hälften

2 krm nystött spiskummin

2 msk neutral olja

salta och peppra efter smak

Lägg kycklingklubborna i en ugnsfast form. Skär kålroten i mindre, ½ cm, tjocka bitar och lägg i ugnsformen. Pressa över vitlök, lägg i kanelbitarna och den nysstötta spiskumminen. Salta och peppra efter smak. Häll över oljan och blanda runt ingredienserna så att allt fördelar sig jämnt. Ställ in i ugnen i ca 50 minuter på 200 grader.

/Linda

1 comment:

micky_sharma47 said...

när man häll över tandoorikrydda