Friday, February 26, 2010

Hyllad - Palak paneer

Till alla nyfikna som inte fick smaka på godsakerna jag tillagade på babel igår kväll.
I den fylliga och varmt kryddiga rätten finns det några ovanliga ingredienser som t.ex. ghee, svart kardemumma och indisk kanel. Dessa ingredienser hittar du i butikerna kring Möllan. Hos Palmyra hittar du ghee, säkert även svart kardemumma och garam masala. Hos Krung Thep på Ystadgatan finns både svart- och grön kardemumma. Bra indisk kanel hittar du hos Kina Center Livs.
I indien serveras oftast palak paneer enbart med ett naan- eller chapatibröd till. Ett hett tips är att gå till närmsta indiska restaurang och köpa med sig två färdiga naanbröd. De iranska lavashbröden passar även utmärkt. Här kommer receptet på palak paneer som räcker till fyra personer.

Paneer-ost
1 liter av den fetaste mjölken du kan hitta (3,5% är helt ok)

4-5 gröna kardemummakärnor

2 dl tjock yoghurt (Larsas gräddyoghurt är bäst)

3 msk färskpressad limejuice

ca 1/2 tsk salt eller salta efter smak

Låt mjölken koka upp under omrörning tillsammans med de gröna kardemummakärnorna. När du, efter ca 5-7 min., ser de första bubblorna häller du i yoghurten och den färskpressade limejuicen. Sänk värmen något och låt sjuda under omrörning i 5-7 min. Nu har du en grynig ostmassa. Häll ostmassan i en silduk och låt det överflödiga vattnet/vasslen rinna av. Snurra i hop ändarna på silduken och pressa ut det sista vattnet och placera en tyngd ovanpå. Låt stå i 5-10 min. Nu har du ett fast litet ostklot som du kan skära i centimeter stora kuber. Ställ åt sidan och börja laga till spenaten. När palakblandningen är klar så steker du paneeren på hög värme i 2-3 msk ghee. När de har fått en lätt gyllenbrun färg häller du i osten i palakblandningen och låter alla smaker gotta ihop några några minuter.

Palak
500 g färsk, sköljd, rensad (ta bort de grova tjälkarna) och grovt hackad spenat

2-3 msk ghee

1 medelstor finhackad gul lök

2 tsk pressad vitlök

1 msk finriven färsk ingefära

1 indisk kanelstång

4 lätt krossade svarta kardemummakärnor

1/2 tsk malda korianderfrön

1 tsk mald spiskummin

1/2 - 1 tsk garam masala

1/4 tsk gurkmeja

2 tsk grön finhackad chili

3-4 msk grädde

1 tsk salt eller salta efter smak

Hetta upp ghee i en stor kastrull eller i en stor stek panna. Häll ned den finhackade löken och låt den mjukna. Häll i vitlök, ingefära kanel och den svarta kardemumman. Häll i resterande kryddor och rör om. När du känner att det börja dofta om kryddorna vänder du ned spenaten. För att all spenat ska få plats kan du behöva vända ned lite i taget. Häll på grädden och smaka av med salt. Häll i Paneerosten och låt ingredienserna få koka i hop ytterligare några minuter. Klart att serveras!

/Linda




No comments: