Sunday, September 21, 2008

Rosmarinfrästa Äppelklyftor

Belle de boscop, Gravensteiner, Transparent blanche, Cox´s orange är namnen på några av de otaliga äpplena som just nu är mogna att plockas i trädgårdar runt om i hela Sverige. Den inbjudande formen, den vackra färgen men dock inte minst den goda smaken har genom århundranden lockat läckergomar att sätta tänderna i äpplen. Sorterna är otaliga och vissa är godast att äta som dem är och andra passar bättre i matlagning. Äpplen är inte bara goda att ha i pajer, göra mos eller kompotter på, sorter som Belle de Boscop och Gravenstainer är utmärkta matäpplen. Lammlägg i calvados och äpplen, oxbringa med rosmarinfrästa äpplen eller varför inte ett syrligt äpplemos med sting av ingefära till det stekta fläsket?

Rosmarinfrästa äpplen

3 medelstora äpplen skurna i halvmåneformade bitar
1 stor tunt klyftad rödlök
3 msk smör
3 kvistar färsk rosmarin
½ tsk salt
5-7 vrid på pepparkvarnen

Fräs äppleklyftorna tillsammans med rödlöken i smöret. Ta bort den grova rosmarinstjälken i mitten och strö över de gröna barrliknande bladen. Salt och peppra. Passar gott till oxbringa, lamm, gotländsk saffranspankaka eller som tillbehör till både mjuka och hårda dessertostar.
/Linda

No comments: