Sunday, October 19, 2008

Mustig kalkon- och pumpagryta 4-6 pers

Den här rätten är en visa och inga ord behövs, den kommer att göra era gäster mållösa. Pumpans och majsens sötma samspelar med ölen och chokladens beska. Mustigheten ligger som en stabil rytm i bakgrunden och kryddorna spelar små fina melodier ovanpå. Det uppstår ljuv musik helt enkelt. Grytan går att förbereda dagen innan den ska serveras och fungerar bra att frysa.

800 g grytbitar

8-10 små halverade steklökar eller schalottenlökar

2 msk tomatpuré

2 st pressade vitlökar

1 tsk spiskummin

2 lagerblad

1 ½ tsk salt

4 dl Chocolate stout eller annan mörk öl av porterkaraktär

3 dl vatten

50 g riven 70-100 % mörk choklad eller ½ dl kakao

2 dl kokta blackeyedbönor

2 dl kokta pintobönor

2 majskolvar delade i ca 3 cm tjocka bitar

600 g Butternutsquash eller annan god matpumpa, skalad och delad på hälften och skuren i klyftor

Fräs grytbitar tillsammans med lök, tomatpuré och vitlök. Häll i kryddorna och salta. Tillsätt det mörka ölet, vattnet och chokladen. Häll i bönorna och majsen Låt stå och puttra i 20 min. Lägg i pumpan och låt stå och puttra i ytterligare 15 min. Servera grytan i djupa tallrikar och en klick crème fraiche eller gräddfil på toppen med varma tortillas eller sopaipillos som tillbehör.
/Linda

No comments: