Sunday, September 21, 2008

Äpplemos

Att göra mos är en enkel metod att ta till vara på äpplen dessutom är det gott och användbart till mycket. Det är alltid roligt att experimentera och kryddor som tycker om att leka med äpplen är; kanel, ingefära, kardemumma, vanilj, rosmarin och citron. Smaksätt moset med kanel och vanilj, servera med gräddmjölk eller värm moset och häll över glass. En lite matigare mosvariant med ingefära och rosmarin blir bästa kompis med fläsk så fort de möts. vare sig det är till det stekta fläsket, kokta lägget eller i en fläskpankaka.

Äpplemos
1 kg syrliga äpplen
1 dl vatten
4-5 dl socker
1 krm askorbinsyra
1 krm natriumbensoat

Skölj och skala äpplena.
Skär dem i klyftor och lägg dem i en gryta.
Häll på vattnet och koka äpplena tills de mosar sig.
Rör om då och då. Tillsätt sockret. Låt moset koka upp och vispa det slätt.
Blanda askorbinsyra och bensoat med lite av äpplemoset i en skål bredvid och rör sedan ned blandningen i moset. Häll upp äpplemoset i rena varma burkar och låt sedan kallna. Tillslut.
Om du tänker frysa in moset så kan utesluta besoat och sockra efter eget tycke.
/Linda

No comments: