Tuesday, September 09, 2008

ChokladChili i äggröra

Hur i helvete hamnade den här? undrade jag högljutt när jag hittade en enda, sista dammig påse med frön i ett mörkt hörn på en lanthandel. Skulle kolla efter någon medioker prydnadsväxt och snavar över en legend. En nerdekad tungviktsmästare liggandes i en portuppgång.
Av alla mer eller mindre ätbara chilis på planeten tillhör Habaneron en av de mest fruktade, med en styrka som kan få dig att uppleva ett livs känsloregister på ett par minuter. Den kan slå ut dig helt om den feldoseras. I familjen Habanero finns det en virtuos, gracil med styrka, en Mohammed Ali, den luktar som en fjäril flyger och smakar som ett getingstick. Chocolate Scotch Bonnet. Färsk och nyöppnad luktar den som en välparfymerad tjurrusning.
Det bästa sättet att kunna njuta av Chocolate Scotch Bonnet är att finhacka en lillfingernagel-stor bit (till 2 pers), fräsa den i smör och röra ner ägg med salt till en väldoftande äggröra med ett bett i. Chilistyrkan är ingen frontalkrock utan lyfter som ett flygplan en smällhet soldag, sett lite på avstånd.
Det enda problemet med den här chilin är att den är svår att få tag i. Antingen känner man någon som odlar den eller så odlar man den själv. Frön finns att köpa via internet.
/Jonatan

No comments: