Wednesday, August 27, 2008

Kanel och ingefärspäron

Härliga inlagda päron är fantastiska att plocka fram i vintertid och stället för att frysa in sensommarens skörd kan du göra inläggningar på burk som blir både goda att äta och vackra att titta på. Använd gärna Grenada kanel om du får tag på det, pomeranstonerna i kanelen gifter sig fint tillsamans med ingefäran och citronen.
Du behöver torra och renkokade (steriliserade) inläggningsburkar med lock och gummiring som sluter helt tätt. Det är viktigt att burkarna inte är kantstötta eller att någon gummiring är fnasig och porös.

1 kg fasta päron

5 dl socker

5 dl vatten

3 bitar ingefära (ca 5 cm långa bitar)

1 ca. 10cm lång bit Grenada kanel delad i mindre bitar (går bra med 3 ”vanliga” kanelstänger)

1 tunt skivad citron

Skala päronen och dela ev. de stora . Häll socker och vatten i en kastrull och lägg i ingefäran och kanelen. Koka ihop alla ingredienserna till en kryddig sockerlag. Lägg ned päronen och låt dem sjuda i lagen tills de blir mjuka. C:a 40 min om du nu inte tänker hermetiskt tillsluta burkarna, då låter du päronen sjuda 30 min.I båda fallen; lägg i citronskivorna och låt dem sjuda med de sista 3-5 min. Häll upp på burk. Vill man att konserven ska hålla en längre tid (upp till c:a 1 år) så kan man tillsätta 1 krm natriumbensoat i lagen eller hermetiskt tillsluta burken. Hermetisk tillslutning är en värmekonservering som innebär att man genom upphettning till mellan 80-100 grader dödar ev. farliga bakterier. Dessutom förtunnas luften i burken som då blir lufttätt tillsluten. Man ställer den tillslutna burken på en liten kökshanduk på botten av en kastrull och fyller sen på med vatten. Vattnet ska räcka upp till där burken smalnar av. Låt koka i ca 15 min. Värmekonservering har blivit mindre vanligt sen vi fick kyl- och frysmöjligheter men är ett utmärkt sätt att ta till vara på och bevara svamp,frukt och grönt, dessutom blir det fantastiskt vackert när man öppnar skafferiet.
/Linda

3 comments:

Anonymous said...

Hej! Vilken härlig blogg!

Funderar på att ge bort ingefärspäron som julklapp. Jag har dock ingen kastrull som är hög nog för att hermatisera glasburken. Om jag använder natriumbensoat, hur länge tror du att päronen håller då? Och lämnar det någon bismak?

God jul!

Mvh, Lisa Carlsson

Anonymous said...

Hoppsan! Såg nu att du skrivit svaret på min fråga i ditt inlägg. Tack för det! :)

Anonymous said...

Natriumbensoatet lämnar ingen bismak så länge du håller till föreskriven mängd. Hoppas att päronkoket blev uppskattat. Gott nytt år!

Linda