Monday, August 18, 2008

Matpraktika

*Hur tradigt det än låter så gör det underverk att lägga en kväll/eftermiddag på att planera din kommande matvecka. Har man bara en grund av ingredienser att stå på så går det plötsligt hur enkelt som helst att hitta på maträtter. Brukar du hämta hem färdigmat när du inte orkar både handla och laga mat samma dag så kan det vara läge att istället testa att lägga de pengarna på en veckolåda från tex. Mossagården.
*Koka upp linser, kikärtor, bulgur som du kan ha färdiga i burkar i kylen. De kan sedan användas till att göra matiga sallader, biffar eller mos.
* Blir det ris, potatis eller pasta över så släng inte! Gör gratänger, biffar eller pajer på någon av godsakerna. Oftast behöver du inte tillsätta mer än två ägg, riven ost (av ostskalkarna) kryddor och lite mjölk för att få en färdig smet att hälla i ett pajskal eller grädda till en gratäng. Till grönsaksbiffar kan du ta lite kokta linser, kikärtor, bulgur, ris, eller rårivna morötter. Mixa, krydda (kläck i ett ägg eller två för att biffarna ska hänga ihop) och stek i olivolja.
*Tänk säsong. Ät alltså inte apelsiner i maj då de är som sämst och har fraktats längst. Just nu är det tomater, tomater, tomater och mmmmmajs. Varför inte laga en god och prisbelönt Gazpacho?
*Tänk även säsong vad det gäller kött, fisk och fågel. En Hajmal fiskad i bortre Asien på ett hållbart sätt och Msc-märkt är inte bättre än att köpa t.ex skrubba när den är fiskad på rätt sätt och det är säsong. Gör en utflykt till närmsta fiskhandlare; fråga och lär dig att skrubba inte smakar dy om den är fiskad på sandiga bottnar. Be dessutom om säsongstips.
*Köp saker som inte kommer från andra sidan jordklotet. En kravmärkt honung specialinflugen från Nya Zeeland är nog inte bättre att köpa än en burk omärkt svensk honung.
*Kål och rotsaker är inte tråkig mat! Kokt majrova, tunt skivad med smör, salt och citron eller ugnsrostad blomkål med pumpafrön eller kokta morötter med dijondressing o.s.v.
*Ät gärna mindre kött. Framförallt kan nötkött vara en miljöbov på alla sätt och vis. Se kött som en lyxig råvara som man inte använder så ofta och inte äter så mycket av. Alltså, lika lyxig som en speciell olja som pressats ur de speciella frukterna som legat i magen på en get någonstans långt bort och därför mycket dyyyyrbar.
*Använd så lite halvfabrikat som möjligt. I dem gömmer sig oftast läskiga transfetter, smakförstärkare, E621 och andra onödiga kemiska tillsatser.
* Att äta kyckling är skonsammare för miljön och miljöpåverkan är mycket mindre än hos tex. framställning av nötkött. Testa även kycklinglever som kan bli hur gott som helst.
*Musslor är ett bättre för miljöval och dessutom superdupernyttigt. Plocka själv om du har möjlighet. Musseljouren tipsar dig om vildbeståndens kvalitet.
*Undvik lightprodukter. Ju lägre fetthalt desto mer tillsatser. Det är inte fetterna (förutom de jätteläskiga transfetterna) vi ska vara rädda för utan det är i längden avsaknaden på frukt och grönt som är sämre för hälsan.
Se inte ovannämnda lista som jobbiga måsten utan något som underlättar vägen mot lyxigare, enklare och framförallt godare vardagsmat framöver.
/Linda

No comments: