Sunday, September 21, 2008

Saftig Äpplekaka

Visst går det alltid att frysa in pajer och kakor men ibland vill man ha en kaka som kan stå sig och framförallt vara god utan att vara nybakt. Den här mjuka kakan har jag tagit fram just av den anledningen. Den håller sig faktiskt saftig och god inlindad i lite plastfolie i en kakburk i skafferiet i flera dagar.
2-3 medelstora äpplen
50g smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl crème fraiche
½ dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
½ dl rostade, lättsaltade och pistagenötter eller spanska mandlar

Smörj och bröa en kakform.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa under tiden ägg och socker poröst.
Häll i crème fraiche och mjölk samt smöret.
Blanda alla torra produkter, förutom nötterna, och häll dem i smeten.
Vänd ner nötterna i smeten och häll sedan smeten i den brödade formen.
Skär bort kärnhusen och dela äpplena i tunna klyftor.
Tryck försiktigt ned dem så tätt som möjligt i kaksmeten, ju fler desto saftigare.
Grädda på 175 grader i ca 40 min.
/Linda

No comments: