Lammlägg
4st. lammlägg (går bra med grytbitar av lamm men försök att få med ben för smakens skull)
1msk soja
1msk tomatpuré
2st pressade vitlöksklyftor
2st lagerblad
2tsk stött torkad rosmarin
2tsk stött torkad timjan
6st halverade schalottenlökar
1st stor morot i bitar
6dl vatten
1 ½dl vita små franska bönor
1 ½dl puylinser
1dl calvados
Salt och peppar efter smak
Tillbehör
Rostade vitlökar:
2st hela oskalade vitlökar
Frästa äpplen:
1 rödlök
2-4st äpplen (Belle de Boskop eller Ingrid-Marie)
färsk rosmarin
Lägg de vita bönorna i blöt kvällen innan.
Skölj dem sedan väl innan användning.
Brässera lammläggen i lite olivolja och soja tills läggen fått fin färg.
Klicka i tomatpurén.
Sänk värmen och häll i övriga grytsaker.
Lämna calvadosen, bönorna och puylinserna till senare.
Låt allt puttra på låg temperatur i 3 timmar.
När köttet på läggen börjar släppa något från benen häller du i resten av ingredienser.
Låt stå och sjuda i ytterligare 30-45 min.
Förbered tillbehören under tiden du väntar på att grytan ska bli klar.
Skär de hela oskalade vitlökarna på mitten så att klyftorna inuti blir delade, inte från rot till topp utan på samma sätt som man delar en grapefrukt.
Rosta vitlökarna 30 min i ugnen på 175 grader.
När grytan nästan är helt klar fräser du klyftade äpplen och rödlök i en stekpanna med lite smör, salt och peppar.
Repa i färsk rosmarin och låt den fräsa med äpplena och rödlöken.
Lägg upp ett lammlägg per person, toppa med rosmarinfrästa äpplen och garnera med varsin rostad vitlök.
Servera ett rustikt vitt surdegsbröd och getostar som ytterligare tillbehör.
Smaklig spis
Linda
Saturday, December 29, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment