Saturday, December 29, 2007

Slutet gott allting gott...

Året går mot sitt oundvikliga slut och en summering är alltid på sin plats.

På sistone har närproducerad, ekologisk mat ökat i popularitet och antalet småskaliga producenter växt i antal. Favoriten i år är Vilhelmsdalsostar från Österlen. Speciellt Den lilla fästmön som i rätt tillstånd doftar och smakar som nykokta färska sparrisknoppar.

Varken närproducerat eller ekologiskt men ack så gott var det grekiska fårsmöret och pinjenötshonungen som jag fick av Vaja och Saranti på Grekiska livs i Malmö.

Den hemlige kocken, boken om alla tillsatser i våra livsmedel slog ned som en bomb och fick upp ögonen på oss konsumenter och gjorde oss ännu mer matmedvetna.

Apropå matmedvetenhet får ni inte heller glömma att ta en titt i ”Ditt nya skafferi – smaker från Mat-karavan” en matnyttig kokbok av Lisa Förare Winblad som vi på smakverkstan/Mat-Karavan även medverkar i.

Dekonstruera mera. Ja, plocka gärna isär alla delar för att få klarhet in i minsta detalj och då menar jag förstås styckningsdetalj. Att ta till vara på allt hos ett djur och att låta varje del komma till sin ”rätt” har varit ett (ena)stående inslag i årets matlagning. Restaurang St. John i London är restaurangen som fick de flesta att komma ut ur garderoben och våga berätta om hur gott det är att tugga på broskbitar, suga ur märg och gnaga på halsar. Varför inte göra som min kollega; beställ hem en hel get och stycka hemma på köksbordet i lägenheten?! Inga problem – det funkar alldeles utmärkt. Det största problemet kan tänkas vara vad grannarna som ser in i ditt kök skulle säga.

Och varför inte ta och avsluta året med ett härligt säsongsriktigt lamm på nyårsafton.
Taffel.se en ny nätsida om mat sprider klarhet i de flesta matfrågor. Läs gärna artikeln om just lamm.

Bästa nyårskrubbet :
Rostade kastanjer med smält smör till champagnen.
Lamlägg från närmsta bonde tilllagat med massa sötsyrliga Ingrid-Marie, Calvados och rosmarin.
Getostar från Vilhelmsdal.
Saftig sockerkaka indränkt i romflamberade ananasskivor servera tillsammans med grädde eller glass och ringla kokt kondensatmjölk över hela härligheten.

Slutet gott, allting gott! Vi ses nästa år.

Linda

No comments: