Monday, May 23, 2011

Tiblisis 1:4 Georgiskt ostbröd - Khachapuri

Jag tror att de flesta georgier skriver under på att att en riktig georgisk middag måste innehålla någon form av ostbröd - khachapuri. Ofta äts även brödet som fastfood, i handen på väg från ett ställe till ett annat. Det finns mängder av hål i väggen där det bakas khachapuri (dygnet runt). Absolut godast är de så klart nybakade och varma. Osten som används till bröden, Imureli eller Suluguni, har en speciell konsistens som påminner om en något mjukare Haloumi eller Saganaki (den som går att hitta i Sverige) Osten har en lite syrlig smak med inslag av lätt fermenterat hö. För att få rätt konsistens här hemma har jag mixat Provolone med fetaost och Havarti. Det är gott nog när inte Imureli eller Suluguni finns till hands.
Min absoluta favorit bland ostbröden är adjarisk khatchapuri från Batumi vid Svarta havet. Lustigt och passande nog är den adjariska khachapurin formad som en båt. Självklart är den fylld med ost men precis innan servering kläcker man dessutom i ett ägg eller två och plusar på ytterligare med stora klickar smör. Behöver jag berätta att det är fett gott!
Nedan har ni receptet på en av de vanligare khachapuri (den ni ser på bilden högst upp). Receptet räcker till två ostbröd.

3/4 dl mjölk

4 1/2 tsk torrjäst

1/2 tsk honung

50 g rumstempererat smör

1 1/2 tsk salt

1 krm malda korianderfrön

2 dl vetemjöl

100 gram provolone

100 g fetaost

250 gram Havarti

3 ägg

1/2 tsk salt

1/2 dl smält smör

Värm mjölken tills det är fingervarmt (37 grader). Lös upp jästen och häll i honungen. Häll i det rumstempererade smöret, kryddorna och mjölet blanda väl i en matberedare eller för hand. Häll ut degen på ett mjölat bord och knåda till en smidig seg deg. Pensla degen med smör och lägg den sedan i en bunke. Låt degen jäsa under duk på ett varmt och odragigt ställe i ca 1-2 timmar eller tills den har blivit dubbelt så stor. Förbered fyllningen under tiden. Riv Provolonen och Havartin i bunke. Smula ned fetaosten. Vispa äggen fluffigt och häll över osten. Häll i 1/2 tk salt och vispa ingredienserna till en fluffig hyfsat slät ostsmet. Ta fram degen och knåda den och dela den i 4 lika stora delar pensla dem med smör och låt jäsa i ytterligare 45 minuter. Ta sedan fram den och kavla ut varje deg till en ca 1 cm tjock cirkel. Lägg en degcirkel i som botten i en smord pajform. Se till så att kanterna når precis upp över pajformens kant så att inte ostsmeten rinner ut. Häll hälften av ostsmeten i den "degade" pajformen. Lägg över en utkavlad deg ovan på som lock och förslut kanterna noggrant. Upprepa det hela en gång till med de resterande degcirklarna och ostsmeten. Låt sedan Khachapurin stå i 10 minuter pensla dem sedan med smält smör. Ställ in i ugnen på 225 grader i 45 minuter eller tills ostbröden har blivit gyllenbruna. Servera som en rätt på buffébordet eller bara med en tomat och gurksallad till.

/Linda


No comments: