Monday, May 02, 2011

Klarbärskräm med kardemummadoftande havresmul






















Jag avskyr att rensa lådor, göra ordning i skafferiet och mest av allt frosta av frysen. I går gick det inte dra på det längre, det var dags att avlägsna isbergen och göra plats för vår, sommar och höst. Jag vågar inte spekulera i när detta gjorde senast, men när frysta fläderblommor från 2008 dyker upp inser jag att frysen har varit förpassad till en mindre istid. Lite gladare blir jag över senhöstens infrysta märgben och några påsar med äppelmos på fjolårets Cox orange. I takt med att isen smälter duggar matminnen och inspirationen tätt. Och med ens inser jag att det här kanske inte är så dumt ändå. Det är lite som att bläddra i en dagbok eller i en kär gammal skivsamling. Se där - Lenas klarbär från Brösap! De är definitivt värda att förädlas och förmedlas vidare. (självklart går det att göra det här med körsbär istället för klarbär)

Klarbärskräm
500 g urkärnade klarbär

1 1/2 - 2 dl socker

1 inkråmet av 1 vaniljstång

3 dl vatten

1/2 pressad citron

3 1/2 msk maizena

Häll klarbären, sockret, vaniljstången och det urgröpta inkråmet i en kastrull. Häll över vattnet och låt allt koka på medelhög värme i ca 10 minuter. Pressa i citronsaften och smaka eventuellt av med mer socker om det behövs. Häll i Maizenan och låt koka i ytterligare 1-2 minuter.

havresmulor
2 dl havregryn

3/4 dl socker

50 g smör

1 1/2 tsk kardemumma
Blanda alla ingredienser och platta ut degen i en ugnsfast form. Grädda på 225 grader i 20 minuter. Ta ut formen efter 5 minuter och rör om så att degen smular sig. Ställ in igen och och gör samma sak efter ytterligare 5 minuter. Ställ tillsist in formen en sista gång och grädda i ytterligare 10 minuter.

Servera krämen varm som kall med vaniljglass och kardemummadoftande havresmulor.

/Linda

No comments: