Friday, May 27, 2011

Bål? Skål!

Ahhhh… vem minns inte ungdomens glada båldagar. Varje fest måste ovillkorligen bjuda på någon sorts bål samt chips och ostbågar. Oftast utgjordes bålen av fruktsoda, sprit av osäkert ursprung och fruktcoctail från burk. Eftersom även spadet från frukten användes blev drycken vedervärdigt söt och alkoholhalten svår att utröna enbart genom att smaka på eländet. Några av mina vänner undvek sorgfälligt fruktbitarna med motivationen att de faktiskt kunde vara nyttiga. Detta pågick till den dag då ryktet spred sig att frukten drog till sig alkohol. Efter det såg jag dem på flera fester med plastmuggar fyllda med coctailfrukt från bålskålen och inget annat. Vara hur det månde med detta men bålen har faktiskt en mycket mer ärofylld historia än så.

Ursprungligen dracks punch, det internationella ordet för bål, i Indien. Ordet punch tror man sig också kunna härleda till siffran fem som på Hindi uttalas ungefär så. Fem är även de ursprungliga ingredienserna i en riktig punch; alkohol, socker, citron, te och vatten. Redan i början av 1600-talet spred sig punchtraditionen i England och därefter vidare till Sverige. Till att börja med använde man vin eller konjak som alkoholhaltigt bidrag till blandningen men redan på 1650-talet blev rom populärt. Drycken serverades redan på den tiden i stora, vida skålar, så kallade punsch bowls. I Sverige valde vi att göra vår punsch-bål på arrak, ett orientaliskt destillat av ris, sockerrör och palmsaft, och drycken blev omåttligt populär. Ursprungligen serverades den hemblandade drycken varm vid finare tillställningar men när man på 1800-talet kunde köpa den färdig på flaska dracks den allt oftare kall. Den Svenska punschen blev etablerad som likördryck och ordet bål (bowl) lämnades kvar för den som ville mixtra ihop fruktdrinkar i stora skålar hemma.

I sommar tänker jag göra mycket av just det, mixtra ihop fruktdrinkar i skålar. En stor fördel är att du och gästerna faktiskt kan sörpla i er en hel del utan att trilla under bordet, under förutsättning att du håller alkoholhalten nere. Recept på ett par sommarfavoriter kommer strax...

/Hanna

No comments: