Monday, May 09, 2011

Gotländsk whisky


Gotland rimmar på Skottland.
Ja, men är det verkligen skäl nog att göra whisky på ön?
Nä, det skulle jag inte vilja påstå men visst är det kul att det sker. I juni i år beräknar Gotland Whisky AB kunna dra igång pannorna för en första destillering av lokalt odlad gröda. Spriten skall sedan lagras på ekfat minst tre år för att kunna kallas whisky och under den perioden ligger de tryggt förvarade under jord på området vid det gamla sockerbruket i Roma. Pannorna är på plats liksom stor del av övrig utrustning och som besökare guidas man runt i en värld som är lika delar spöklik industrihistoria och nytänkande dito. Företaget och projektet genomsyras av en ekologisk och återbrukande tanke vilket tilltalar mig. Att Gotland är en turistö med god mat- och dryckestradition kommer också att ge extra skjuts till verksamheten. Det ska bli mycket intressant att se vad som händer om några år, när vinnäringen vuxit till sig och den första färdiga whiskyn tappas ur tunnorna. Jag återkommer med säkerhet i ämnet.
/Hanna

No comments: