Monday, March 07, 2011

Lenrimmad och pocherad torsk - till en Hyllad Gudrun Schyman

När du lenrimmar torsken blir både smak och konsistens maffigare. Köttet blir fastare utan att bli torrt och oerhört saftigt och mjäll i smaken. Det blir helt enkelt lite lättare att lyckas. Torskrygg är ju apdyrt(torskrygg från odlad torsk kostar ca 300-400kr kg). Därför brukar jag köpa hela eller större bitar torsk och sedan filéa ut själva torskryggen. Frys in torsken/filéerna som blir över. De infrysta bitarna kan du använda till fisksoppa, gratäng, fiskbiffar eller panerad torsk.

500 - 600 g torskrygg

Rimmningslag:

2 msk socker

4 msk salt

7 dl vatten

pochering:

2-3 dl vatten

2 dl vin

1 msk koncentrerad fiskfond

1 grovt klyftad lök

4-5 dillstjälkar

4 citronklyftor

Skirat smör:

50-75 g smör

Blanda socker, salt och vatten. Lägg i torskbitarna och se till att de täcks av lagen. Låt bitarna ligga i 15-20 minuter. Sätt under tiden en kastrull eller en plateau på spisen. Koka upp ingredienserna och sänk sedan värmen så att det endast sjuder lite lätt. Lägg i smöret i en kastrull och låt det smälta och puttra i ca 10 minuter på låg till medelhög värme. Lägg ned torsken sätt i en termometer. När torskens innetemperatur visar 50 grader så tar du upp den. Det tar ca 5-8 minuter. Skeda över lite av de skirade smöret, lägg dit en liten citronklyfta och vrid ett varv på pepparkvarnen. Servera fisken med smörstekt potatis, sparris, spritärtor och tryffelmajonnäs.

/Linda

No comments: