Monday, September 07, 2009

Getmjölk


Jag har äntligen hittat getmjölk. I Sverige, fast den är såklart tysk. I resten av Europa har man sedan länge kunnat köpa getmjölk och getkött i vanliga butiker men försök med det så här på hemmaplan. Vi biter oss envist fast i föreställningen att geten är ett illasinnat djur som luktar, och därför också måste smaka, illa. Som allting annat har det en bakgrund.

Det här är säkert en kvarleva från den tid då geten kallades fattigmansko. I takt med att landsbygdsbefolkningen fick det bättre rationaliserades getterna bort. Så fort man hade råd bytte man upp sig mot en ko. Som att byta till en större bil av nyare årsmodell. För att imponera på grannarna. Getkött och –mjölk smakade helt enkelt fattigdom.

Som ett resultat av detta kan man sedan mitten av förra seklet knappt få tag på getprodukter i Sverige. Med undantag för de svenska getostarna som nu har börjat sitt återtåg in på den kulinariska banan.

Varför har jag då envist letat getmjölk de senaste åren? Ren och skär matsnobbism är det inte. Saken är nämligen den att min make, som så många andra, är komjölksintolerant. Aha, laktosproblemet, tänker många. Nä, det största problemet är faktiskt komjölksproteinet. Och då hjälper det inte hur laktosfri mjölken eller osten är, magen gör ändå ont. De flesta ersättningsprodukterna på marknaden görs av soja, problemet är bara att sojaprotein är mycket likt komjölksprotein och skapar samma problem för magen. Havremjölk med tydlig cerialiesmak har alltså varit vår enda möjlighet. Tråkig och svåranvänd (den skär sig och blir vattning om man kokar den) men det enda till buds stående.

Getmjölken kom alltså som en skänk från ovan. Med de första litrarna har vi gjort stuvade makaroner, paj och potatismos samt chokladmjölk. I förlängningen innebär getmjölken också att vi kan plocka fram glassmaskinen igen samt att vi kan äta grötfrukost eller müsli med mjölk. Ett glas mjölk till nybakade kanelbullar går också att ordna. Det kanske inte låter så imponerande men det förenklar livet en hel del.

/Hanna

 

P. S. Getmjölken beställer jag hos Morot och Annat vid Drottningtorget i Malmö, men kan också köpas på nätet hos Ekolagret. Båda två har samma tyska leverantör och hos båda gäller att man måste köpa 12 liter. 

7 comments:

Mikkan said...

Åh, vilken grej! Min stackars syster har varit tvungen att sluta med så mycket trevlig mat pga intoleransen, skänk från ovan, sannerligen! :)

Smakverkstan said...

Fick en getmjölkssmothie i Spanien, inte alls så dumt. Getmjölk borde väl inte bara ses som en ersättare? Jag kan bara fantisera om hur den kan förhöja smaken i form av en lätt syrad kula glass till mjuk len klarbärskräm. Kanske lite honungsrostat matvete eller havregryn till? Raska steg mot drottningtorget, genast!

Linda

Smakverkstan said...

Jag tror stenhårt på getglassen. Så fort vi flyttar in till stan igen ska den provas. Kanske i nyponsoppan med hasselnötsflarn till, eller vad säger du Linda? Mikaela, mjölken är ganska dyr men om vi är många som köper kanske priset går ner så småningom.

Hanna

Cacaofoni said...

Hos oss på Cacaofoni i Malmö kan man köpa både mjölkchoklad och vitchoklad med getmjölk av märket Askinoise. Ingen dum kombination alls faktiskt, dessutom är känns tillverkaren väldigt seriös både gällande ekologi och schysta villkor för kakaobönderna som han jobbar tillsammans med.
/Ann & Elisabeth Cacaofoni

Smakverkstan said...

Wow! Vi beger oss snarast till er för att smaka.

Vi ses!

Linda & Hanna

Mikkan said...

Bättre dyrt och kvaliie när man väl konsumerar än billiga sämre alternativ ofta, tycker jag! :)

Philippa said...

Åh va härligt att höra att man kanske kan få tag på lite getmjölk tillslut. Dock letar jag fortfarande efter yoghurt gjord på getmjölk. Vet du möjligtvis om det finns att få tag på?

Philippa