Sunday, December 14, 2008

Julen under ständig utveckling

God jul.
Det här inlägget kanske ses som en hård klapp. Men den går att byta redan innan julafton. Allt som krävs är lite fantasi och nyfikenhet.

För varje år som går så blir julborden allt mer likriktade och de regionala skillnader som en gång fanns är sedan länge utraderade. Eller är de någon idag som har julgäddan på ”lit de parade” mitt på julbordet istället för julskinkan?

Janssons frestelse, ägg- och laxrätter är inga traditionstunga julspecialiteter från vårt gamla bondesamhälle. Det är bidrag som bla. skapades av kockar som Tore Wretman och Werner Vögelis i strävan att förnya smörgåsborden strax efter 2:a världskriget. Det blev ett slags smörgåsbord Royale och julborden blev, tack vare kockarna och en skicklig marknadsföring, en kulinarisk succé och som gav klirr i kassorna på restaurangerna.

Tv är en bidragande orsak till att julbordet inte längre är speciellt regionalt eller lokalt förankrat. Ria Wägners stora genomslagskraft i våra svartvita apparater var bara början. Därefter har matlagningsprogrammen och mattipsen i alla typer av media haft en enorm effekt hos hela svenska folket. T.ex det året Mat-Tina gjorde lime- och vodkainlagd sill tror jag att rätten gick att finna på minst 18 miljoner julbord i vårt glöggdoftande land.

Julen är en av de få högtiderna där vi lagar mycket av maten själva. Det vill säga, Janssons, någon kålrätt, den grilljerade skinkan, hemgjorda sillinläggningar samt köttbullar. Det är den enda tiden på året som färdigrätterna blir liggandes kvar i frysdiskarna och inte toppar försäljningslistorna.

Jag kan skriva under på att julen inte är vad den en gång var men har den någonsin varit ett fastspikat koncept? Jag tror inte det, så ta fasta på det du tycker bäst om och skapa dina egna traditioner och julbord. det gör jag!

Njut av en riktigt gooood jul.

/Linda

No comments: