Sunday, January 18, 2009

Basgarderob i vinskåpet

Hela mitt vuxna liv har jag fått höra att varje kvinna bör ha en uppsättning basplagg i sin garderob. Dessa skall sins emellan gå att kombinera i olika ”set” men också fungera som modestare bas att livas upp av festligare plagg och accessoarer. Jag har ingen basgarderob. Jag har en kaosgarderob, full av oanvändbara plagg med i snitt 15 år på nacken.
Däremot håller jag hårt på att det skall finnas en motsvarighet på vinhyllan, basgarderob alltså, inte kaosdito (ack, om denna hade en genomsnittsålder på 15 år). Eftersom jag sällan planerar helgmaten i förväg, utan går på tillfällig inspiration, är det viktigt att det finns dryck hemma som går att kombinera med i stort sett vad som helst. Viner som jag utan att skämmas kan plocka ner och dricka nu, på stunden och utan eftertanke. Och som enkelt kan ersättas från bolaget kommande vecka.

Jag har med tiden kommit fram till att jag i första hand alltid måste ha en hygglig flaska tysk Riesling på hyllan. Detta är vinvärldens ”lilla svarta”. Den fungerar i alla lägen och gör aldrig bort sig oberoende av omgivningen. Med hög syra matchad av trevlig sötma och mysiga, tydliga aromer förgyller den vilken rätt som helst. Den går precis lika bra till het thaisoppa som till entrecote med bea eller blodpudding.

På andra plats i basgarderoben kommer ett medelkraftigt rött vin. Ett vin med rätt mycket bärighet, inte allt för mycket tannin och tydlig bakgrundssyra. Detta vin får oftast gör entré när det står köttgryta eller lammstek på menyn. För mig är det viktigt att vinet inte har för mycket fatarom, helst ingen alls om jag ska vara ärlig. Jag har en känsla av att doften av nyhyvlad ekplanka ofta försöker dölja att vinet helt saknar frukt. Fattanniner har dessutom en tendens att ta över hela tillställningen och är sjukt svåra att kombinera med kött.

Tredjeplatsen innehas av ett torrt vitt vin med bra frukt och dämpad syra. Enkla fiskrätter, grönsakssoppor och rotsaksrätter utan skarpare kryddning gör sig fint med en sådan kavaljer. Ett vin som inte bråkar och sticker upp men som inte heller lägger sig platt utan följsamt finner sin plats i måltiden.

För tillfället ser min basgarderob ut som följer:

Kloster Eberbach, Riesling Spätlese (nr 6257) 99:-
Ravenswood, Vintner's Blend, Zinfandel (nr 26001) 99:-
Casal di Serra, Verdicchio (nr 12419) 79:-

Förnuftigt och prisvärt, nicht war?
/Hanna

No comments: