Sunday, December 14, 2008

Dadelkola

Dadelsirap är en nattsvart tjusning som jag lärde känna via Hanna, min kollega och Matkaravanguide. Sirapen uträttar underverk i allt från brödbak, som rippel över kraftigt lagrade ostar till dunderingrediens i julkolan. Dadelkolan är gräddigt sametslen snarare än knäckigt hård. Helt enkelt något som inponerar på hela släkten inklusive gammelmormor. Här har kolan smak av lättrostade pistagenötter men vill man ha ytterligare en smak så är Hannas tips att dekorera med krossade kaffebönor.

3 dl vispgrädde

3 dl socker
1 dl dadelsirap
1 msk smör
Blanda alla ingredienserna utom smör i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp under omrörning till 125 grader. Använd termometer.
Gör ett klassiskt kolaprov då ni tar lite av smeten på en sked och doppar i iskallt vatten.
Stelnar kolasmeten och går att rulla till en mjuk kula så ta av kastrullen från spisen och rör i smöret. Häll kolan på ett bakplåtspapper i en lagom stor form. Strö över hackade pistagenötter eller krossade kaffebönor. När kolan har stelnat något så skär upp den i önskad storlek och slå in i smörpapper.
/Linda

No comments: