Sunday, December 14, 2008

Extra kryddiga pepparkakor

Kryddor som kanel, ingefära och kryddnejlika ansågs förr ha medicinska egenskaper. Pepparkakan eller medicinplättar ( som de en gång hette ) och glögg var förr universalmedel och ansågs bota allt från baksmällor till tröga magar. Med andra ord, något för den hialösa julbordsidkaren. Kryddor var ju en lyxvara och pepparkakor är ju en kryddig historia som därmed serverades som ”skrytmat”. Ju kryddstarkare pepparkakor desto mer pengar visade man att man hade. Skrytpepparkakorna nedan stoltserar med en härligt mustig och kryddig smak snarare än din omåttligt stora pengahög. Men jag lovar er att ni kommer att bli en fantstiskt smakupplevelse rikare.

150 g smör

2 ½ dl socker

½ dl sirap

1 msk torkad och malen ingefära

2 msk kanel

1 msk finstötta krydnejlikor

1 msk bikarbonat

1 dl vatten

7 ½ dl vetemjöl

Rör ihop fett, socker och sirap tillsammans med kryddorna. Tillsätt bikarbonat och vatten och blanda ner vetemjölet. Arbeta ihop allt till en smidig deg. Rulla in degen i plastfilm eller lägg den väl tillförsluten i en plastpåse. Låt degen vila över natten. Kavla ut degen tunt och stansa ut pepparkakorna. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen på 225 grader i c:a 5 min. Orkar man inte att baka alla 150 pepparkakorna på en gång så går det utmärkt att låta halva degen ligga kvar i kylen för att eventuellt bakas av efterhand. Den här degen håller sig bra i kylen i flera veckor. /Linda

No comments: