Wednesday, December 08, 2010

Entertjernas ljuvligt juliga decembersallad

Det är framförallt tjejerna M och N som skapade denna fantastiskt goda sallad. M basade för varmköket och N för kallköket. Men de fick god hjälp på vägen av duktiga tjejen som fileade ut alla apelsiner. Inte ett enda beskt vitt skal så långt ögat kunde nå. Bara gott saftigt fruktkött. Och vilka perfekt rostade potatisar det blev! Förutom salladen och efterrätten hann vi ju dessutom göra pepparkaksdeg. Receptet på degen hittar du här. Smaka på Entertjejernas egenkomponerade ljuvligt juliga sallad och Ris á la malta. Julmat som man gärna äter året runt!

Ört- och kanelkyckling:
1 kg kycklingfilé delade i mindre bitar

2 msk olivolja

2 kanelstänger

3 krossade vitlöksklyftor

½ tsk timjan

1 ½ krm rosmarin

5 grov delade gula chilifrukter (OBS! ej Habanero utan de lite mildare bananformade)

2 lager blad

½ citron, sköljd och klyftad
Blanda alla ingredienserna till Kanel och örtkycklingen. Låt kycklingen ligga och marineras 1-2 timmar, ännu hellre i kylen över natten. Stek kycklingarna utan kryddor och citroner på medelhögvärme i ca 6 minuter på vardera sida. Stektiden kan variera något beroende på kycklingbitarnas storlek.

Sallad:
1 kg potatis

400 g grovt strimlat kalkonbacon

500 - 600 g strimlad rödkål

3 st grovt skurna romansalladshuvuden

4 st tunt skivade rödlökar

4 fileade apelsiner

200 g bröd till krutonger

1 krossad vitlöksklyfta
Dela/klyfta potatisen i jämnstorabitar och lägg dem i en kastrull med lättsaltat vatten. Låt potatisen koka i 3-5 minuter. Häll sedan av dem och häll dem på en ugnsplåt. Blanda potatisen med lite olivolja, salt och peppar. Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter. Häll i Strimla rödkål och sallad och lägg på ett stort fat. Skär i brödet i ca 1 cm x 1 cm stora tärningar. Hetta upp 1 – 2 msk olja i en stor stekpanna. Lägg i den krossade vitlöksklyftan och häll i brödtärningarna. Låt de stekas tills de är gyllenbruna och krispiga. Ställ dem åt sidan och låt svalna. Lägg upp salladen, kålen och den avsvalnade potatisen på ett stort fat. Vänd ned hälften av saffransaiolin och blanda väl så att smakerna fördelas jämnt. Strö över rödlöken, baconstrimlorna, apelsinerna, den grillade kycklingen och till sist brödkrutongerna.

Tack tjejer för den goda maten!

No comments: