Thursday, January 14, 2010

Minnestrone med citrus- och ricottaröra

Minestrone är en egensinnig soppa som förändrar karaktär efter kockens tycke och smak beroende på var i Italien du befinner dig. Grunden består oftast av hackade grönsaker, något kött och en mustig buljong. Minestrone betyder ungefär; den stora soppan eller soppan med många ingredienser. Den har lagats sen urminnes tider och från början baserades soppan på de rester som fanns tillhands. Under århundradens lopp har minestronen lärt sig att stå på egna ben och upphört att vara en restsoppa. Numera är rätten en av hörnstenarna i den italienska matlagningen. Min Minestrone består av tärnade rotsaker, lök och kalkonfärs smaksatt med örter, kanel och citrus. Nu hoppas jag att du tycker att den här soppan är så fantastisk god att du genast springer till biblioteket och lånar hem tunga böcker om Italien. Läs dig rödögd om Kataraina av Medicis öde och livsgärningar, Genuas och Florens kryddhandel under 1500-talet och om grundandet av dagens slow food rörelse.


Minestronesoppa 6-8 pers 55 min
2 msk olivolja

1 finhackad gul lök

2 pressade vitlöksklyftor

1 ½ dl tärnad rotselleri ca 150 g

2 dl tärnad morot ca 200 g

2 dl tärnad palsternacka ca 200g

3 msk tomatpuré

300 g kalkonfärs

1 tsk timjan

1 tsk oregano

3 msk vitvinsvinäger

1 kanelstång

1 ½ l kycklingbuljong

200 g små pastasnäckor eller annan valfri pastasort av litet format

salt och svartpeppar efter Smak

Saften av ½ pressad apelsin

Fräs lök och vitlök i oljan en 3 L kastrull. Häll ned rotsellerin, morötterna och palsternackan. Klicka i tomatpurén och låt allt sammans fräsa runt tills tomatpurén har blivit lite lätt brynt. Häll i kalkonfärsen, de torkade örterna och kanelstången. Häll över vattnet och låt det sjuda i 25 min. Häll i pastan och låt koka i 10 -12 min till. Häll i apelsinsaften precis innan soppan serveras.

Citrusdoftande ricottatopping

250 g ricotta

1 tsk finrivet citronskal

1 tsk finrivet apelsinskal

saften av en ¼ citronklyfta

3 msk finhackad färsk basilika

Blanda alla ingredienserna och låt stå i rumstemperatur i drygt 20 min. Klicka i den citrusdoftande ricottaröran i soppan eller använd det som pålägg till bröd som du kan servera bredvid.

/Linda




No comments: