Sunday, July 10, 2011

Smultronställen

Minns ni era barndoms sommrar när ni hade badat till förbannelse och med klapprande tänder och blåa läppar funderade på nästa bästa sommardrag? Sola gick fetbort eftersom det var tråkigare än allt regn som kunde tänkas falla i juli. Så vad göra?

Gå på upptäcksfärd såklart! Jag minns hur jag skrapade knäna och tårna på de varma bohuslänska klipporna på jakt efter bästa krabb- och musselställe. Jag minns glädjen över att hitta en läsänka full av illaluktande ölburkar som kunde samlas in och pantas med glass som förtjänst. Minns endorfinsläpp när ännu en varm småstenig läsänka började myllra, inte av ölburkar, utan av huggormar. Minns upptäckter av små grusvägar och skogsstigar som ledde mig ömsom till kantarellställen ömsom till smultron eller björnbär. Äventyrslustan och upptäckarglädjen är något jag har lovat mig själv att ta till vara på i år. Och jag hoppas att kunna avslöja ett och annat smultronställe för er här.

Först ut:
Alunbruket mellan Brösarp och Christinehovs slott.
Vill ni plocka vildsmultron till en hel garnison? Då ska ni definitivt bege er hit. Glöm inte att besöka de norra backarna i Brösarp om du gillar svamp. Bara för någon vecka sedan kryllade av små guldknappar på sluttningarna.

Glad Sommar

Linda

No comments: