Monday, September 27, 2010

Butlers Lammlåda

Carl Butler gick hur tiden den 21 september.
I helgen mindes jag honom genom att bläddra i hans gedigna receptskatt som han lämnade efter sig. Jag fastnade för lammlådan. Laga själva så förstår ni varför.

6 personer, 1 1/2 timme

1 stor aubergine

10 potatisar

2 paprikor

1 gul lök

1 burk hela tomataer

600 g lammfärs

1 dl kokt ris

3 msk rivebröd ( jag uteslöt rivebrödet vilket fungerade utmärkt)

3 msk margarin

1 tsk timjan (jag hade 2 tsk)

2 stora vitlöksklyftor

3 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

1 dl vitt torrt vin

Skiva auberginen och potatis i tunna skivor. Dela paprikan i mindre bitar och skiva löken. Ta upp de hela tomaterna ur burken och dela dem på hälften. Blanda kött, ris och ev. rivebröd.
gör en kryddblandning av timjan, salt, den pressade vitlöken och svartpepparn. Varva potatis, grönsaker, kött, potatis, grönsaker, kött, potatis och grönsaker. Strö kryddblandningen och ca 1 msk tomatsaft från burktomaterna mellan varje varv. Avsluta med grönsaker överst. Klicka över smöret och häll över vinet och sätt sedan in formen i ugnen på 225 grader. Ta ut formen efter 30 minuter. Pressa ned lammlådan med en slev för att inte innehållet ska krympa i hop mot mitten och för att vätska ska pressas upp från botten och upp över de översta lagren av lammlådan. Sätt tillbaka formen i ugnen och grädda i ytterligare i 30 minuter eller tills potatisen har blivit mjuk.

Servera med en grekisk sallad och tzatziki till.

Tack för maten Butler!

Linda

No comments: