Monday, August 09, 2010

Grilla med stil


Oj, vad vi har grillat i sommar. Lamm, kyckling, nöt och gris. Fisk, ost, grönsaker, rotfrukter och skumma vegetariska ersättningsprodukter. Allt har fått sin plats på den lilla grillen i kolonistugeträdgården. Från den första euforiska grillfesten för att hälsa sommaren välkommen till det trista -Äh, vi lägger väl något på grillen. Som svar på frågan vad 17 vi ska äta ikväll.

De grillar jag kommer att minnas från sommaren är dock få men ack så goda minnen. Först är det det rökta; att liksom med rökens hjälp få en mer intressant smak på köttet. Äppelkvistar, kryddor eller spån av kasserade whiskyfat. En variant på temat är min dotter Sigrids egen kryddning av entrecote. Hon lägger hela stora kryddblad runt om det saltade och pepprade köttet och låter dessa sedan förkolna och ånga av sig sina smaker på köttbiten medan den grillas.

Stora förkokta bitar på grillen är mitt grillsommarminne nummer två. Förkoka exempelvis tjocka revben tills de håller 70 grader i mitten av köttbiten. Låt den svalna något och lägg den sedan i marinad eller direkt på grillen med en glace. Poängen med detta är att man kan ha hög temperatur på grillen och på så vis få en karamelliserning av sockret i marinaden eller glacen. En bra marinad? En del dadelsirap och en del ljus soja. Kinesiska fem kryddor och malen ingefära som smaksättare. Tag en mindre del soja om du vill kunna använda detta som glace. För en mer avancerad och naturligtvis ännu godare variant på temat, titta här.

Ska man grilla något mer i sommar tycker jag att det är läge att gå med stil. Skippa det där som man bara i förbifarten lägger på grillen och avsluta sommaren med årets största grillfest. Hitta den där styckningsdetaljen som du alltid velat prova. Leta reda på de mest intrikata recepten. Bjud hem vännerna i helgen och grilla skiten ur augusti. Sedan är det dags att se framåt mot kräftor, surströmming och söndagsstekar. Rotfrukter, surkål och potatismos. Mot gurkinläggningar, äppelmoskok och vinbärsgeléer. Var hälsad härliga höst.

No comments: