Wednesday, August 25, 2010

Hyllad - frukter, bär och Chai






















I Ryssland finns ett begrepp för ett visst väderbitet känslotillstånd, nämligen "davlenia".
-Hur mår du idag då?
-Åhh, nja sådär. Det är trycket, det är "davlenia"...

I söndags var det återigen dags för Hyllad. På önskelistan stod frukter och bär, vaniljvisp och chai.
En fruktbuffé istället för en mastig middag är ingen dum idé. Speciellt inte när utetemperaturen ligger kring 25 grader, luftfuktigheten kring 80% och längtan efter ett förlösande åskväder förtrycker all form av hunger efter varm mat.
En riktig het kopp chaite kan verka mal place. Men det starka kryddiga teet ger en skön endorfinkick- en lätt berusad känsla och balanserad kropps-temperatur.
Nedan hittar ni receptet för att palla trycket! Hemmagjord vaniljvisp och tips på fler passande bär- och fruktsåser samt kryddstarkt chaite.

Vaniljsås för två
1 stor äggula eller 2 små

0,5 msk socker

o, 75 dl grädde

1/4 vaniljstång

0, 75 dl grädde (vispas och tillsätts efter det att såsen har svalnat)

Blanda ägg, socker och 0,75 dl grädde i en kastrull. Ta vaniljstångsbiten och skrapa ut inkråmet. Blanda ned både vaniljstång och inkråm i såsen. Låt ingredienserna sjuda i hop, under konstant omrörning, tills såsen tjocknar och blir krämig. Ställ kastrullen åt sidan och låt såsen svalna. Vispa upp den resterande grädden och vänd sedan ned den i den avsvalnade vaniljsåsen.

Fler såstips
Tjock gräddyoughurt, smaksatt med äkta vaniljsocker och några droppar rosenvatten förhöjer allt från jordgubbar, hallon och krusbär.

En skål med dadelsirap eller lakritssirap inbjuder till gott sällskap. Antingen ringlar du läckerheterna över bären eller låter en jordgubbe få ett dopp ned i nattsvart njutning.

1 dl smält vit choklad blandas med 1 dl mascarponeost (itaiensk förskost) och pressad saft från en fjärdedels klyfta lime.

Kryddstarkt chaite för 2
1 msk earl gray

2 dl vatten


5 cm lång och 1 cm tjock skalad ingefärsbit skuren i bitar

4 -5 hela kardemumma kärnor


2 tsk dadelsirap eller farinsocker

3 dl mjölk

Blanda alla ingredienserna och låt dem sakta sjuda ihop i ca 15 minuter. Sila sedan av kryddorna och häll tillbaka drycken i kastrullen. Vispa upp ett fluffigt mjölkskum och servera. Vill du ha en ännu mer pikant brännande upplevelse kan du addera några svartpepparkorn.

/Linda






No comments: