Sunday, March 14, 2010

Russin kokta i rom och palmsocker

Nu finns det inte mycket roligt att hämta hem från fruktdiskarna. Vinteräpplena är slut och apelsinerna börjar snart sjunga på sista refrängen. Förutom att botanisera i frysdiskarnas bär- och fruktutbud vänder jag blickarna mot hyllorna med torkade frukter och bär. Romrussinens maffiga vuxensmaker gör den vanligaste vanliga vaniljglassen betydligt mer spännande. Eller varför inte servera romrussinen till en fuskigt god kokosglass? Blanda hälften neutral vaniljglass med hälften av den tjockaste massan av kokosmjölken. Häll upp i portionsformar och ställ in i frysen. Ta fram vid servering.

Romrussin
receptet räcker till 4 personer.

2 klumpar eller 100 g palmsocker

1/2 dl vatten

1 1/2 dl blandade russin (gröna, bruna russin och sultanrussin).

1 dl rom

saften av 1/2 pressad lime

4 limeklyftor till dekoration

mynta, citronmeliss eller thaibasilika att garnera med.

Koka ihop socker och vatten i ca 10 minuter. Häll i russinen och romen och låt sjuda i ca 15-20 minuter. Ta av kastrullen från spisen. Smaka eventuellt av med mer rom och pressa i limesaften. Ställ åt sidan och låt svalna något.

No comments: