Saturday, March 13, 2010

Hibiskusgranité.

Efter en lång middag med ett överflöd av smakupplevelser behöver munnen svalka och vila. En hibiskusgranité med hög syra sänker temperaturen i munnen och gör dig redo för fler mumsiga strapatser.

Hibiskusgranité
Receptet räcker till ca 15-20 personer.

3 dl socker

4 dl vatten

200 g skalad och grov hackad ingefära

800 g - 1 kg

1 1/2 dl torkade hibiskusblommor

saften av 1 lime

40 cl vodka

Koka i hop socker, vatten och ingefära i ca 30 minuter. Låt rabarbern tina något i en kastrull. Häll sedan över sockerlagen med ingefäran. När rabarbern har kokat i hop med socker lagen häller du i hibiskusblommorna. Låt sjuda i ytterligare 20 minuter tills rabarbern har kokat sönder och fått en vackert röd färg. Mixa till en slät puré, pressa i limesaften, häll i spriten. Häll ner purén på en plåt, ugnsfast form eller i en större rektangulär burk. Rör om i purén 1 gång i timmen tills du har fått en önskvärd grynig konsisten. Häll sedan upp i martiniglas. För extra förfriskning av smaklökar doppar du kanten på glasen i en blandning av socker och mangopulver, innan du häller i granitén i glasen. Dekorera med en limeskiva och citronmeliss.

/Linda





2 comments:

Mikkan said...

Koolt! Har bara njutit torkade blommor, klassiskt te när man egyptenturistar ju. Men färsk, det odlar du själv eller?

Smakverkstan said...

Det är torkade ekologiska blommor som använts. Har slarvat med att skriva ut det i receptet. Ska genast ändra. Hade i och för sig velat ha en härligt stor blommande hibiskus hemma...

/Linda